Preşedintele României, Klaus Iohannis, a susţinut miercuri, 29 iunie 2022, la Madrid, Regatul Spaniei, declaraţii de presă în marja participării la Summitul NATO.

 

”Lucrurile s-au mişcat repede astăzi, am terminat prima sesiune a Summitului NATO şi, iată, avem deja ştiri foarte importante pentru naţiune, cum se spune.

A fost o reuniune cu o profundă însemnătate pentru Alianţă, dar şi pentru România în contextul actual de securitate.

Punctul central al discuţiilor şi al deciziilor noastre a fost, evident, invazia militară a Rusiei împotriva Ucrainei şi implicaţiile pe termen lung în plan regional, euroatlantic, dar şi global.

Împreună cu ceilalţi aliaţi, am adoptat decizii de importanţă majoră, care fac din Alianţa Nord-Atlantică o organizaţie mai puternică, mai eficientă şi mai prezentă la nivel internaţional.

În primul rând, am decis consolidarea sprijinului pentru Ucraina, prin adoptarea unui pachet consolidat de măsuri de asistenţă.

În al doilea rând, am adoptat un nou Concept Strategic al NATO, care asigură direcţiile majore de acţiune pentru cel puţin următorii zece ani, aşa cum am prezentat intenţia şi azi dimineaţa.

Vă amintiţi că România a fost primul stat aliat care a susţinut necesitatea unui nou document programatic Aliat, şi iată că astăzi acest nou document a fost aprobat.
În al treilea rând, în contextul evoluţiilor dramatice de securitate din Ucraina, am decis să consolidăm pe termen lung postura aliată de descurajare şi apărare pe Flancul Estic. Este acesta un demers absolut necesar, pe care l-am solicitat noi insistent, mai ales după 24 februarie a.c., în toate discuţiile pe care le-am avut la NATO, dar şi cu aliaţii noştri. Aşadar, am convenit un cadru care asigură parametrii unei posturi capabile să răspundă eficient tuturor ameninţărilor.

Aici, la Madrid, am decis intensificarea sprijinului pentru parteneri, în special pentru cei din Vecinătatea Estică, deci inclusiv pentru Republica Moldova şi Georgia – cei mai expuşi efectelor evoluţiilor de securitate.

Toate aceste decizii răspund unei solicitări majore făcute de noi, de României.

Aş dori să subliniez aici că acest Summit reprezintă una din cele mai semnificative reuniuni aliate din ultimii ani în ceea ce priveşte rezultatele pentru România, pentru ţara noastră. Toate obiectivele, repet, toate obiectivele pe care ni le-am propus au fost atinse şi rezolvate în sensul solicitat şi sperat de noi! Acesta este rezultatul unei munci în echipă, pentru care vreau să adresez mulţumiri tuturor celor implicaţi.

În ceea ce priveşte Conceptul Strategic, acesta reflectă adecvat situaţia actuală de securitate, fiind puternic ancorat în realitate, aşa cum a solicitat România.

În plus, Rusia este definită ca principala ameninţare la adresa securităţii euroatlantice, aşa cum am explicat deja astăzi dimineaţă că a cerut România şi cum este prezentat în Declaraţia Summitului Formatului Bucureşti 9, pe care l-am găzduit acum câteva săptămâni. Mai mult, am reuşit să avem, aşa cum a propus România, o reconfirmare puternică a importanţei strategice a Mării Negre pentru securitatea euroatlantică.

Pentru prima dată, Marea Neagră este menţionată într-un Concept Strategic al NATO, asigurând o vizibilitate fără precedent Mării Negre şi întregii zone în care ne aflăm – ceea ce reflectă, fără echivoc, unde se află în prezent NATO.

De asemenea, în Conceptul Strategic este reconfirmat angajamentul NATO pentru securitatea aliaţilor de pe Flancul Estic. Mai mult, ca parte a întăririi posturii NATO pe Flancul Estic, se face referire la o prezenţă terestră substanţială şi persistentă, la întărirea apărării aeriene şi antirachetă, la pre-poziţionarea de echipamente militare şi îmbunătăţirea infrastructurii pentru asigurarea întăririlor, aspecte deosebit de importante pentru România.

Acum, atât nordul, cât şi sudul Flancului Estic au o structură similară, care se bazează pe prezenţa americană şi Grupurile de Luptă, ceea ce asigură coerenţa posturii pe întregul Flanc, aşa cum am cerut noi tot timpul.

Anunţul Preşedintelui Biden referitor la prezenţa suplimentară americană în România, prin dislocarea unui Comandament la nivel de brigadă de luptă în ţara noastră, exprimă încă o dată soliditatea Parteneriatului nostru Strategic cu Statele Unite ale Americii. Suplimentarea prezenţei americane, pe care am susţinut-o constant, va avea un rol benefic pentru România, dar şi pentru securitatea întregii regiunii.

Dincolo de anunţul Statelor Unite ale Americii, urmare a deciziilor Aliate din aceste zile, Grupul de Luptă înfiinţat în România poate fi crescut de la nivel de batalion, cum este stabilit în prezent, la nivel de brigadă – dacă situaţia de securitate o va impune. Lucrăm îndeaproape cu Franţa, care, după cum ştiţi, este naţiune-cadru în această structură.

De asemenea, am decis ca grupurile de luptă să beneficieze de forţe de întărire precis alocate acestora şi de pre-poziţionări de echipamente, dar şi de muniţie.
Aşa cum am mai spus, apărarea începe de acasă.

De aceea, am prezentat Aliaţilor măsurile adoptate în plan naţional, în special creşterea bugetului dedicat apărării de la 2% la 2,5% din PIB începând chiar cu anul viitor, cu 2023.

Totodată, vă informez că România a fost printre cei care au susţinut creşterea Bugetului comun al Alianţei – adică banii care se alocă Alianţei ca atare pentru funcţionare -, o decizie în interesul României. Un buget sporit ne asigură o implementare eficientă a tuturor măsurilor adoptate.

Totodată, astăzi am decis să adoptăm măsuri suplimentare de sprijin pentru Ucraina, Republica Moldova şi Georgia, precum şi pentru alţi parteneri, în funcţie de nevoile şi specificul fiecărei ţări. România este decisă să se implice activ în implementarea pachetelor de asistenţă.

Nu în ultimul rând, am luat decizii importante pentru adaptarea Alianţei la provocările viitorului.

În acest sens, menţionez lansarea Fondului NATO de Inovare şi urmează semnarea Cartei privind acceleratorul NATO pentru inovare, la care România deja şi-a anunţat participarea.

De asemenea, doresc să salut şi cu această ocazie progresul decisiv în privinţa aderării Suediei şi Finlandei la NATO, la care şi România a contribuit şi care va face Alianţa mai puternică.

La final, şi iată suntem la finalul primei sesiuni, dar pentru noi aceasta a conţinut multe pachete importante, prin deciziile luate, securitatea României şi a fiecărui român este mai bine asigurata.”

Urmăriți Cronica Olteniei și pe Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.