Sindicatul National al Lucratorilor de Penitenciare protesteaza în fata Ministerului Muncii

0

penitenciar craiovaSindicatul National al Lucratorilor de Penitenciare (SNLP) si Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) organizeaza,  în data de 03.06.2016, ora 09.00 un miting de protest în fata sediului Ministerului Muncii si declanseaza actiuni suport pe data de 03.06.2016 în toate unitatile penitenciare, respectiv efectuarea activitatilor în conditii de stricta legalitate raportat la resursele umane limitate. Accesul în penitenciare si alte activitati specifice se vor face ‘ca la carte’ punând pe primul plan regulamentele, precum si limitarea vulnerabilitatii misiunilor si personalului, indiferent daca aceste actiuni vor genera întârzieri sau chiar blocaje în programul normal al unitatilor. În urmatoarea perioada se vor organiza noi actiuni specifice cu privire la care vom informa corespunzator.

Sistemul penitenciar — singura institutie publica din România cu zero cresteri salariale prin ordonanta Guvernului Cioloș

Sistemul penitenciar format din 47 de unitati si 12.000 de salariati face parte, conform legii, din structura de aparare nationala, siguranta si ordine publica împreuna cu MApN, MAI, SRI, STS, SPP. Începând cu anul 2010, o treime dintre salariatii din toata structura de aparare au pastrat în salariile înghetate de Emil Boc salariul de merit (20% din salariul de baza) precum si sporul pentru misiuni speciale (50% din salariul de baza) si au continuat sa încaseze aceste sume pâna în prezent, multi dintre generalii care coordoneaza structura cumulând pe toata perioada dar si pe viitor, pâna la pensie, ambele drepturi mentionate.

Prin proiectul de OUG privind salarizarea bugetarilor pe care Guvernul Ciolos intentioneaza sa si-l asume în luna iunie 2016, s-a stabilit eliminarea inechitatilor salariale din structura de aparare, generate de înghetarea salariilor de merit doar în veniturile unei treimi din personal, prin actualizarea tuturor salariilor în plata, cu includerea unei sume compensatorii echivalente salariului de merit.

Prin formularea decisa în proiect, respectiv referinta stricta la drepturile în plata în anul 2009, sistemul penitenciar este eliminat de la efectele prevederii susmentionate având în vedere faptul ca în sistemul penitenciar, salariul de merit nu a fost acordat în anul 2009 niciunui salariat din penitenciare, ca urmare a presiunilor MFP si MJ la elaborarea proiectului de buget pentru anul 2009. Prin urmare, nu numai ca timp de 7 ani nimeni din sistemul penitenciar nu a încasat acest drept dar începând cu 2016, nu o treime ci 100% din personalul celorlalte institutii va încasa salariul de merit în timp ce penitenciarele ramân tot pe zero.

Asa înteleg Dacian Ciolos si Dragos Pislaru sa îndrepte inechitati. O vom aminiti si pe Raluca Pruna care a încercat anterior scoaterea penitenciarelor din structura de aparare. Conform legislatiei în vigoare structura de aparare se constituie ca o singura familie ocupationala în cadrul careia drepturile personalului sunt corelate si aliniate însa Ministerul Muncii a ramas insensibil la toate argumentele furnizate de sindicate pentru modificarea prevederii astfel încât sa produca efecte asupra tuturor institutiilor din structura inclusiv sistemul penitenciar.

Modificarile solicitate de noi nu prezinta impact bugetar pentru anul în curs si au o influenta foarte mica în 2017, iar drepturile din penitenciare nu sunt superioare celor din MAI, SRI etc astfel încât sa justifice o corectie. Însa vor deveni mult mai mici pe viitor desi în penitenciare lucram în contact direct cu detinuti si ne aflam practic permanent în prima linie. Ambitia unor generali care vor sa-si securizeze propriile salarii indiferente de pagubele colaterale, precum si subiectivismul tehnocrat rece si calculat, faciliteaza un demers injust si absolut distructiv pentru siguranta României, respectiv îndepartarea sistemului penitenciar din strucura de aparare nationala, demers care începe prin diferentieri salariale abuzive.

4000 de salariati care lucreaza în schimburi efectueaza 1 milion de ore suplimentare pe an dintre care 500 mii nu pot fi compensate cu timp liber si nici în alt fel. Nici la aceasta problema Ciolos, Pruna si Pislaru nu gasesc solutii !

STEFAN OVIDIU PAUL

Presedinte Filiala a Sindicatului National al Lucratorilor din Penitenciare

Penitenciarul de Minori si Tineri Craiova

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here