Victor Boștinaru: „Liberalizarea vizelor pentru Ucraina este recompensa minimă pentru loialitatea față de UE și valorile europene”

Victor Boștinaru: „Liberalizarea vizelor pentru Ucraina este recompensa minimă pentru loialitatea față de UE și valorile europene”

Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, vicepreşedintele Grupului S&D pentru politică externă, a salutat liberalizarea vizelor pentru Ucraina și a subliniat importanța acestei țări în cadrul Parteneriatului Estic. Declarația eurodeputatului român a fost făcută în contextul celei mai recente dezbateri pe acest subiect din Parlamentul European, reunit la Strasbourg, în prezența Comisarului European pentru Justiție, Drepturi fundamentale și Cetățenie, Vera Jourova.

Conform eurodeputatului Victor Boștinaru: „Ucraina este un partener special pentru UE, nu doar pentru că este o țară importantă din cadrul Parteneriatului Estic, ci şi pentru felul în care cetățenii săi își arată susținerea față de valorile și integrarea europeană.

Trebuie să spun că putem avea multe îndoieli față de modul în care UE a reacționat după evenimentele de la Euromaidan, însă ceea ce contează astăzi sunt rezultatele și e mai bine mai târziu decât niciodată. Iată, a venit în sfârșit momentul liberalizării vizelor pentru cetățenii ucraineni. Este recompensa minimă pe care o putem oferi pentru această loialitate față de UE și valorile europene. Trebuie să mulțumim Ucrainei pentru că a făcut eforturile necesare în condiții foarte dificile, aș spune chiar în condițiile unui război impus de Rusia. Trebuie să ținem cont de faptul că aceste eforturi deosebite și resursele alocate pentru acest conflict sunt de fapt consecința alegerii europene.

Acum că a sosit momentul liberalizării vizelor sper să se ratifice Acordul de Asociere UE – Ucraina de către senatul olandez. Nu putem permite ca un astfel de acord, un semn atât de important al relației noastre, să rămână sub semnul întrebării.

Ucraina are nevoie în primul rând de susținerea noastră pentru a pune capăt conflictului din Est, pentru a-și susține și menține integritatea teritorială, care a fost nu doar pusă la încercare, ci de-a dreptul distrusă de Rusia. Ucraina trebuie să facă progrese în mai multe domenii pentru a-și întări economia și e clar că pentru aceasta au nevoie de semne foarte clare și tangibile din partea noastră.

Leave a Reply

Your email address will not be published.