Ultimul termen al procesului în care Toni Greblă este judecat pentru trafic de influență

Ultimul termen al procesului în care Toni Greblă este judecat pentru trafic de influență

Ultimul termen din dosarul în care fostul judecător al Curții Constituționale Toni Greblă este judecat pentru trafic de influență, este programat marți, la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Dosarul a fost trimis de DNA în instanţă în septembrie 2015 şi pe parcursul celor 34 de termene de judecată au fost audiaţi zeci de martori

Fostul judecator CCR este acuzat de trafic de influenta, in forma continuata, efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia in scopul obtinerii pentru sine si pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (2 infractiuni), constituirea unui grup infractional organizat (in forma constituirii si in vederea pregatirii infractiunii de folosire, la autoritatea vamala, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate).

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2010 – 2015, inculpatul Toni Greblă, aflat în exercitarea funcției de senator în Parlamentul României (până la data de 18.12.2013, când și-a început mandatul de judecător la Curtea Constituțională) și ulterior judecător la Curtea Constituțională, a pretins și primit de la suspectul Bîrcină Ion, cu titlu de foloase necuvenite, următoarele:
– în perioada 2010 – 2015, folosința gratuită, întreținerea și asigurarea pentru un autoturism marca BMW Serie 5, (înmatriculat succesiv pe mai multe firme controlate de Bîrcină Ion), în echivalent de 56.070 euro;
– în perioada 2010 – 2015, folosința gratuită a unui post telefonic, înregistrat pe una din firmele omului de afaceri
– în 02.11.2011, suma de 1.200 lei (echivalentul unor obiecte vestimentare);
– în octombrie 2012, materiale electorale aferente campaniei electorale privind alegerile parlamentare, pentru lipirea a 20.000 de afișe.
Foloasele necuvenite au fost primite în schimbul promisiunii de a interveni și determina diferiți funcționari publici să îndeplinească și să urgenteze îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile acestora de serviciu, în folosul firmelor controlate de suspectul Bîrcină Ion, cu interese în domenii de activitate diversă (energie, transport, fier vechi ș.a.).

În perioada 2010 – 2015, inculpatul Toni Greblă, aflat în exercitarea funcției de senator în Parlamentul României (până la data de 18.12.2013, când și-a început mandatul de judecător la Curtea Constituțională) și ulterior judecător la Curtea Constituțională, a exercitat în fapt activități specifice calităților de asociat (perceperea de dividende), administrator (reprezentarea societății) și director general (activități comerciale), disimulate prin interpuși, încălcând dispozițiile de incompatibilitate (privind incompatibilitățile judecătorului de la Curtea Constituțională și ale senatorului).
A rezultat că, în mod neîntrerupt, inculpatul Toni Greblă a desfășurat activități comerciale direct și prin interpuși și a exercitat calitățile de asociat, respectiv administrator / director general, în legătură cu o fermă agricolă situată în județul Gorj și cu o societate comercială, având ca obiect principal de activitate producția de energie electrică.
Începând cu luna august 2014, inculpatul Greblă Toni a întreprins demersuri pentru intermedierea unei legături comerciale de export între omul de afaceri Bîrcină Ion (persoană apropiată relațional), un cetățean turc, cetățeanul moldovean Victor Dolghi și Constantin Bartolomeu Săvoiu.
Împreună cu cei 4 suspecți menționați, inculpatul a constituit un grup infracțional organizat cu scopul de a iniția raporturi comerciale (export produse agro-alimentare) pe linia România – Federația Rusă, cu interpunerea Turciei, pentru eludarea deciziei de instituire de către Rusia a unui embargo unilateral asupra importului de produse agro-alimentare din Uniunea Europeană.
În fapt, embargoul unilateral al Rusiei este un răspuns la instituirea regimului autonom de sancțiuni de către Uniunea Europeană Rusiei.
În acest sens, membrii grupului s-au întâlnit de mai multe ori, atât în țară, cât și în afara țării, acționând coordonat pentru îndeplinirea scopului pentru care s-au constituit.
În perioada 2014 – 2015, aceștia au efectuat acte pregătitoare în vederea săvârșirii infracțiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate.

Din probele administrate, a rezultat că după efectuarea perchezițiilor domiciliare la ferma inculpatului, acesta și-a continuat activitatea infracțională, efectuând demersuri concrete de valorificare a foloaselor necuvenite obținute din infracțiunea de efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția în scopul obținerii pentru sine și pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.
În acest sens, în perioada februarie-martie 2015, inculpatul Toni Greblă a efectuat, prin intermediari, și în mod nemijlocit, demersuri de preconstituire a unui contract simulat de vânzare-cumpărare, prin care să ascundă calitatea de proprietar al animalelor din fermă, în vederea valorificării acestora (acesta nefiind încheiat din motive independente de inculpat)”.

La intrarea în sediul DNA, Toni Greblă a declarat că, din punct de vedere penal, nu înțelege ce i se întâmplă

”Sunt simplu cetățean, nu am niciun fel de funcție, nu am activitate în vreun partid politic și sunt implicat într-o anchetă judiciară. Din punct de vedere penal, nu înțeleg ce mi se întâmplă. Astăzi am fost cheamt la DNA și m-am prezentat. Nu a apărut nimic nou în dosar, dimpotrivă, probele administrate până acum par să confirme punctul meu de vedere. Eu sunt convins că adevărul va ieși la iveală. Eu nu am furat din banul public, eu nu am devalizat banul public.”, a declarat fostul judecător de la CCR.

Greblă a mai declarat că își asumă relația cu finul său Ion Bîrcină, ”dar de aici și până la fapte penale este o cale lungă”.

În luna ianuarie, Toni Greblă a fost adus cu mandat la DNA, ulterior acesta intrând în concediu de odihnă.

DNA a anunțat pe 3 februarie că solicită aviz de la Senat pentru arestarea preventivă şi trimiterea în judecată a lui Toni Greblă. Ulterior, acesta și-a anunțat demisia de judecător al Curții Constituționale.

Un Comentariu la "Ultimul termen al procesului în care Toni Greblă este judecat pentru trafic de influență"

  1. marin   9 aprilie 2018 at 4:29

    dna asta ,nu toti sant niste nenorociti auzi e penal p[entru ca ia dat un telefon sa vorbeasca cu el?ia imprumutat o masina.i sa facut cadou de catre finul sau sotiiei o rochie in jur de 1200 lei ?rusine sa va fie

    Răspunde

Leave a Reply

Your email address will not be published.