Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Lt.col. Dumitru Petrescu” al judeţului Gorj organizează, miercuri, la ora 10.00,  un amplu exerciţiu cu forţe şi mijloace în teren în care sunt implicate structurile cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Gorj, personalul cu funcţii de conducere din cadrul ISU Gorj, precum şi personal operativ din cadrul Detaşamentului de Pompieri Tg-Jiu, Detaşamentului de Pompieri Motru şi Gărzii de Intervenţie Novaci.

OBIECTIVELE EXERCIŢIULUI:

verificarea viabilităţii documentelor operative ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj;
Verificarea modului de cooperare între forţele participante la exerciţiu şi stabilirea căilor de perfecţionare a acestei activităţi;
Organizarea, desfăşurarea şi coordonarea acţiunilor de salvare şi acordarea primului ajutor persoanelor afectate de evenimentul produs.
Verificarea viabilităţii Planului Roşu de Intervenţie al judeţului Gorj;
Verificarea pregătirii pentru intervenţie a unităţilor participante;
Verificarea concepţiei de acţiune stabilită prin Planul Organizării şi Desfăşurării Exerciţiului;
Pregătirea psihologică a efectivelor;
Acordarea asistenţei medicale de urgenţă prespitalicească.

SCENARIUL EXERCIŢIULUI (extras)

Situaţia generală
În data de 28.03.2018, în jurul orei 10:00, în zona Vrancea s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 6,5 grade pe scara Richter, urmat de trei replici cu o intensitate de 5,1; 4,8; 3,6 grade. Ca urmare a producerii cutremurului în zona Vrancea a fost afectat şi judeţul Gorj.

Situaţia operativă specială nr. 1
Din cauza adereţei scăzute dintre straturile de zăpadă nou formate şi a vibraţiilor produse de cutremur, s-au produs avalanşe pe versanţii munţilor cu dislocarea unor cantităţi însemnate de zăpadă ce au blocat DN 67C în apropiere de intrarea în staţiunea Rânca.

Situaţia operativă specială nr. 2
În urma producerii cutremurului a fost afectată structural şi o pensiune situată în zona de sud a staţiunii Rânca, aceasta având la momentul producerii evenimentului 7 turişti cazaţi.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că structura de rezistenţă a pensiunii a fost afectată, iar din cauza unui scurt-circuit electric produs la un cablu electric s-a declanşat un incendiu la parterul construcţiei. Din această cauza, în urma inundării cu fum a casei scării, 4 turişti nu s-au putut autoevacua rămânând surprinşi la etajul pensiunii. Totodată, din cauza dărâmăturilor căzute pe căile de evacuare şi în camerele pensiunii, 3 turişti se află în imposibilitatea de a se auto-evacua rămânând blocaţi sub dărâmături, fiind necesară intervenţia echipajelor de căutare-salvare ale ISU Gorj în scopul sprijinirii elementelor de construcţie ce ameninţă cu prăbuşirea, precum şi pentru înlăturarea obstacolelor create de dărâmături.

Situaţia operativă specială nr. 3
Din cauza ceţii şi a vremii nefavorabile, 5 turişti s-au rătăcit în zona montană Rânca, fiind în imposibilitatea de a se întoarce la cabana de unde au plecat.

Situaţia operativă specială nr. 4
În urma producerii cutremurului, 4 turişti ce urmau un traseu turistic au fost surprinşi de avalanşă, fiind îngropaţi în zăpadă.

Forţe participante:
– Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Gorj;
– Inspectoratul General de Aviaţie al MAI;
– Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Gorj;
– Inspectoratul de Poliţie Judeţean Gorj;
– Serviciul Judeţean SALVAMOT Gorj;
– Serviciul de Ambulanţă Judeţean Gorj;
– Filiala Crucea Roşie Gorj;
– Secţia Drumuri Naţionale;
– Autoritatea Teritorială de Ordine Publică;
– Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al oraşului Novaci;
– Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Baia de Fier;
– Unitatea de Primiri Urgenţe – SMURD Gorj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here