rusia, amenita, nato

Tensiunile dintre NATO si Federatia Rusa cresc pe zi ce trece, iar pana la izbucnirea unui conflict  intre cele doua puteri armate mai este un pas.

 Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului federal rus) a avertizat miercuri NATO că încălcarea regulilor de trecere a navelor ucrainene prin strâmtoarea Kerci ar putea la duce la un conflict militar cu Rusia în Marea Neagră, subliniind – într-o declaraţie aprobată cu prilejul împlinirii a 70 de ani de la înfiinţarea Alianţei Nord-Atlantice – că disensiunile în regiunea Mării Negre reprezintă la ora actuală principalul obstacol în relaţiile dintre Federaţia Rusă şi NATO, scrie stiripesurse.ro, citand agerpres.ro.

‘Trecerea navelor ucrainene prin strâmtoarea Kerci (care leagă Marea Neagră de Marea Azov) nu este o problemă a raportului de forţe sau a prezenţei NATO în Marea Neagră, ci ţine exclusiv de respectarea de către partea ucraineană a procedurilor stabilite, pe care ea le cunoaşte bine şi pe care le-a aplicat până în noiembrie 2018’, se menţionează în textul declaraţiei Senatului rus.

‘Încercările Ucrainei de a ocoli aceste proceduri comportă riscul apariţiei unui conflict militar între Ucraina şi Federaţia Rusă, în care ar putea fi atrasă NATO’, avertizează în acest context Consiliul Federaţiei rus în declaraţia sa postată pe site-ul instituţiei.

Potrivit senatorilor ruşi, după intensificarea activităţii în regiunea baltică odinioară calmă, NATO acum îşi sporeşte prezenţa militară în regiunea Mării Negre.

Senatorii ruşi consideră că în acest fel Alianţa încurajează conducerea celor două ţări – ‘încrezătoare în impunitatea lor, la noi aventuri’ periculoase.

Dincolo de Federaţia Rusă, lucrurile se văd altfel. Conflictul armat de la începutul lunii august 2008, când armata georgiană s-a confruntat cu forţele secesioniste sud-osetine, iar apoi a intervenit şi armata rusă pe teritoriul suveran al Georgiei, a fost provocat de Moscova. Şi în cazul incidentului naval din Marea Neagră din noiembrie trecut, tot Moscova este responsabilă, susţin Kievul şi occidentalii. Comunitatea internaţională nu a recunoscut anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, deci ea nu dispune de niciun fel de ape teritoriale în jurul Crimeii. În plus, Kievul a demonstrat că gărzile de coastă ruse au deschis focul asupra a trei nave militare ucrainene şi le-a sechestrat cu tot cu cei 24 de marinari la bord, pe când acestea se aflau în apele internaţionale.

Ambasadoarea SUA la NATO, Kay Bailey Hutchison, a anunţat la 3 aprilie că Alianţa intenţionează să garanteze siguranţa navelor ucrainene la trecerea lor prin strâmtoarea Kerci în Marea Azov, iar pachetul de măsuri aprobat peste o zi de Alianţă la reuniunea aniversară de la Washington privind sporirea securităţii în Marea Neagră prevede trimiterea unui număr mai mare de nave aliate în regiune şi intensificarea monitorizării aeriene a zonei, conform publicaţiei ucrainene Gordon.ua.

Sursa Foto: adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here