ROBOR scade la 3,20%

ROBOR scade la 3,20%

Indicele Robor la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la creditele în lei, a scăzut la 3,20%, anunta  Banca Naţională a României (BNR).

Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, acesta a coborât la 3,42% pe an, de la 3,46% vineri.

ROBOR la 9 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale, a coborât la nivelul de 3,51% pe an, de la 3,53%, în timp ce indicele ROBOR la 12 luni a scăzut la 3,58% pe an, de la 3,59%.

Incepand cu 1 ianuarie 2019, BNR a anuntat restricții privind gradul maxim de îndatorare.

Banca Națională a României a publicat în Monitorul Oficial modificările la regulamentul de creditare a persoanelor fizice prin care sunt introduse restricții privind gradul maxim de îndatorare. Documentul arată și în ce condiții băncile și instituțiile financiare nebancare vor putea acorda credite peste limitele impuse.

Potrivit BNR, incepand cu 1 ianuarie 2019, gradul maxim de îndatorare va fi de 40% pentru creditele în lei și 20% pentru cele în euro, indiferent de destinația creditului, consum sau ipotecar, aceste restrictii nu se aplica refinantarii creditelor acordate inainte de 1 ianuarie 2019.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.