FIC: Suntem dezamăgiți de discursul care încearcă să sugereze că ”străinii” doresc să facă rău Românie

FIC: Suntem dezamăgiți de discursul care încearcă să sugereze că ”străinii” doresc să facă rău Românie

Dacă companiile străine au profituri mici, li se reproșează că nu performează la nivelul așteptărilor. Dacă au profituri mari, sunt acuzate că le fac în detrimentul angajaților și atunci reproșul este că oferă salarii foarte mici. Dar sunt și multe alte voci care acuză aceleași companii că oferă salarii prea mari absorbind toată forța de muncă în detrimentul celor locale.

Am cerut în repetate rânduri instituțiilor statului să pună în mod transparent, la dispoziția opiniei publice, datele privind toate taxele plătite de companiile de stat și private din România și analiza în urma căreia au apărut aceste semne de întrebare pe care politicienii le ridică din când în când.

Acest tip de discurs ajunge să devină politică publică materializată în decizii care se iau pripit și fără consultare. Cel mai recent exemplu este această ultimă Ordonanță de Urgență, care urmează să modifice peste 40 de acte normative (legi, OUG, HG) în ultima ședință de Guvern a anului. Hazardul acestor măsuri, modificări de legi organice, prorogări de termene, derogări, sistarea plății unor drepturi bănești, introducerea de noi taxe, înființarea de noi scheme de ajutor și crearea unor fonduri cu destinație incertă, va avea un impact profund în multe sectoare economice și va pune la încercare răbdarea oamenilor de afaceri, dar și a populației.

Companiile străine din România angajează aproximativ 1,3 milioane de oameni, un sfert din numărul salariaților, produc aproape jumătate din cifra de afaceri a României și mai mult de jumătate din exporturi. Aceste companii au o contribuție însemnată la veniturile statului român prin impozite pe venit, pe profit, contribuții sociale, TVA, accize și alte taxe speciale sau locale.

Leave a Reply

Your email address will not be published.