Președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a semnat, împreună cu viceprim-ministrul Daniel Suciu, ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, și cu directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, Marilena Bogheanu, contractele de finanțare pentru două proiecte, cu o valoare totală de 47,5 milioane de euro, inclusiv TVA, care vizează modernizarea integrală a drumului județean 561A Giurgița – Băilești – Plenița – limita județului Mehedinți, cu o lungime de aproximativ 70 de kilometri.

Demersurile sunt implementate în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014 – 2020, din fondurile rezervate pentru proiectele incluse în Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD).

Suntem într-un moment foarte important pentru CJ Dolj, întrucât semnăm contractele de finanțare pentru două tronsoane ale aceluiași drum județean, respectiv DJ 561A Giurgița – Plenița – limita județului Mehedinți. Fondurile le obținem prin POR, din sumele destinate în mod special administrațiilor locale riverane Dunării, în cadrul SUERD. Sunt membru al Comitetului European al Regiunilor de la Bruxelles și, în cadrul acestui mandat pe care îl dețin, am fost onorat să reprezint România, din funcția de vicepreședinte al Grupului Interregional Dunărea, în perioada în care Comisia Europeană, la însărcinarea primită de la Consiliul European, elabora această strategie a UE pentru Regiunea Dunării.

În momentul în care au fost alocați bani în vederea finanțării proiectelor importante pentru SUERD, noi am fost destul de rezervați cu privire la faptul că vom putea obține toate fondurile necesare. De aceea am și fracționat acest drum, lung de 70 de kilometri, în speranța că vom reuși să implementăm măcar unul dintre cele două demersuri ale noastre. Iată însă că avem această șansă de a pune în operă întreaga lucrare – modernizarea unui drum care traversează șase comune și municipiul Băilești. Este una dintre arterele importante ale Doljului; este unul dintre cele 46 de drumuri ale rețelei de transport rutier pe care o gestionează Consiliul Județean, o rețea care măsoară peste 1.100 de kilometri.

În ceea ce privește evenimentul de astăzi, doresc să subliniez faptul că vorbim despre semnarea celui de-al 12-lea și a celui de-al 13-lea contract cu fonduri europene al CJ Dolj. Demersurile noastre cu finanțare nerambursabilă aprobate până în prezent înseamnă peste 190 de milioane de euro care intră în județ, în acest exercițiu financiar. Cu aproape 210 kilometri de drumuri județene pe care îi vom reabilita sau moderniza, cu sumele obținute fie din fonduri ale UE, fie cu bani de la bugetul de stat, îmbunătățirea infrastructurii rutiere rămâne principala noastră preocupare în actualul mandat.

În urmă cu o săptămână, eram tot împreună și semnam un proiect grandios pentru noi, «Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din Județul Dolj», cu investiții în valoare totală de 446 de milioane de euro, de care vor beneficia 22 de localități și CJ.

În Dolj, avem o echipă foarte unită, care lucrează pentru binele comunității și vreau să evidențiez faptul că, în anii următori, investițiile care urmează să fie realizate atât în Craiova, cât și în restul județului vor consolida poziția acestei frumoase zone pe harta economică a României.

Doresc să le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat și care susțin în continuare implementarea acestor proiecte de importanță majoră pentru județul nostru – domnului vicepreședinte al Senatului României Claudiu Manda, doamnei Lia Olguța Vasilescu, precum și colegilor noștri din cadrul aparatului de specialitate al CJ“, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.

În cadrul evenimentului desfășurat la sediul Consiliului Județean Vâlcea, în prezența vicepreședintelui Senatului României Claudiu Manda, au mai fost perfectate documentele de finanțare pentru dotarea ambulatoriului din cadrul Spitalului Orășenesc Segarcea și pentru amenajarea unui centru de zi pentru persoane vârstnice în comuna Celaru.

Mă bucur să fiu prezent la Râmnicu Vâlcea, pentru a participa la semnarea mai multor contracte cu finanțare europeană. Pentru că suntem acuzați că nu sunt atrase fonduri nerambursabile, doresc să subliniez încă de la început că doar astăzi vorbim, pentru județul Dolj, de atragerea unei sume de 49 de milioane de euro, pentru trei investiții pe care le considerăm foarte importante. Vorbim despre un demers care va fi implementat de CJ și care vizează modernizarea unui drum județean care pleacă din Giurgița, trece prin localitățile Urzicuța, Afumați, Băilești, Moțăței, Unirea și Plenița, ajungând până la limita județului Mehedinți. Al doilea proiect vizează o finanțare pentru Spitalul Orășenesc Segarcea, iar cel de-al treilea privește căminul pentru persoane vârstnice din comuna Celaru.

Și încă o veste bună în ceea ce privește îmbunătățirea infrastructurii rutiere din Dolj: Consiliul Județean va depune un proiect de finanțare din Fondul de Dezvoltare și Investiții, pentru modernizarea drumului DJ 641, care pornește din Teslui și traversează comunele Drăgotești, Robănești, Pielești, Ghercești, Mischii și Şimnicu de Sus. Având în vedere sumele care sunt prevăzute, nu cred că avem niciun fel de emoții în ceea ce privește succesul demersului“, a precizat vicepreședintele Senatului României Claudiu Manda.

La rândul său, viceprim-ministrul Daniel Suciu, ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, a afirmat: „În ultima perioadă, le-am solicitat colegilor mei din minister o urgentare pentru tot ceea ce înseamnă proiecte finanțate prin POR. Iată că reușim astăzi să semnăm foarte multe contracte, nu doar pentru județul Vâlcea, ci și pentru Dolj, pentru Mehedinți, pentru Hunedoara.

Ca o statistică, trebuie să vă spun că am ajuns la un stadiu de contractare prin POR de peste 80 la sută, iar noi, cei de la Guvern, alături de autoritățile locale, nu ne vom lăsa până când nu vom accesa și ultimul euro disponibil prin acest program foarte important.

Astăzi, semnăm proiecte dragi nouă, pentru că am ținut și ținem în continuare să depunem toate eforturile pentru domeniul educației, pentru sănătate și pentru infrastructura de transport. Aceasta așteaptă oamenii de la noi, aceasta așteaptă locuitorii din Dolj și din toate județele și aceasta este ceea ce facem. Îi felicit pe domnul președinte Ion Prioteasa, pe domnul Claudiu Manda și pe toți primarii care au avut încredere să depună solicitări prin POR. Iată că, astăzi, Consiliul Județean și cele două primării din Dolj semnează contracte de 49 de milioane de euro, fără TVA.

Lansez un apel, așa cum fac în fiecare județ, așa cum procedează și colegul meu, domnul ministru Răzvan Cuc, un apel adresat constructorilor și celor care vor operaționaliza aceste investiții. De la minister, niciodată nu s-a întârziat cu plata. Colegii care derulează proiecte prin Programul Național de Dezvoltare Locală știu acest lucru. Dar le cer tuturor constructorilor să se încadreze și ei în termene, pentru că sunt foarte multe investiții în derulare și interesul nostru comun este să le finalizăm la timp, cu lucrări de foarte bună calitate. Iar Guvernul României este un partener corect când vine vorba de plată. Pentru noi, fiecare cetățean, din fiecare localitate, este extrem de important și tot ceea ce se întâmplă, atât prin PNDL, cât și prin alte programe guvernamentale, susține acest lucru.“

La evenimentul organizat luni, la sediul Consiliului Județean Vâlcea, au mai participat primarul orașului Segarcea, Nicolae Tutunaru, primarul comunei Celaru, Lucian Lion, și directorul Direcției Afaceri Europene din cadrul CJ, Daniela Băluță.

Cele două proiecte depuse de Consiliul Județean Dolj în cadrul POR, ale căror contracte de finanțare au fost semnate luni, prevăd: „Modernizarea DJ 561A Giurgiţa (DJ 561) – Urzica Mare – Urzicuţa – Afumaţi – Boureni – Băileşti – Balasan – Moţăţei Gară – Moţăţei (intersecţie DN 56), tronson 1 – km 0+000 – 41+474“ (având o valoare totală de 27,7 milioane de euro) și „Modernizarea DJ 561A Moțăței (intersecție DN 56) – Dobridor – Unirea – Plenița – Limita Jud. Mehedinți, tronson 2 – km 41+741 – 72+237“ (cu o valoare totală de 19,8 milioane de euro).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here