Angajatii din penitenciare continua protestele

Angajatii din penitenciare continua protestele

Angajatii din penitenciare anunta ca vor continua protestele pana la rezolvarea problemelor sesizate si demiterea actualului ministru al Justitiei.

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor anunta ca protestele angajatilor din penitenciare continua conform calendarului anuntat, la 10 august membrii de sindicat urmand a intra in greva japoneza.

Majoritatea celor 31 de sindicate afiliate au notificat conducerile penitenciarelor in legatura cu refuzul de a efectua ore suplimentare si au depus sesizariimpotriva ordinelor si dispozitiilor ilegale in materia platii orelor suplimentare si a imputernicirilor, actinea urmand a fi finalizata la 10 august 2018.

Luni, 6 august 2018 incepand cu ora 10.00, Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor participa la o noua runda de discutii pe tema problemelor din penitenciare impreuna cu reprezentanti ai Ministerului Justitiei si Administratiei Nationale a Penitenciarelor.

Rezultatul precedentelor discutii cu ministrul Tudorel Toader si reprezentantii acestuia este doar o lista lunga de promisiuni nerespectate, ceea ce a si determinat declansarea actiunilor de protest, care vor continua pana la rezolvarea problemelor sesizate si demiterea actualului ministru al Justitiei.

Reamintim ca pe lista de revendicari sunt incluse:

 • conditii de lucru mai bune – ministrul Justitiei a promis acum 1 an standarde privind conditiile de lucru in penitenciare si un plan multianual de  investitii, dar nu s-a tinut de cuvant. In schimb, bugetul pentru investitii a fost redus la jumatate.

 • plata orelor suplimentare restante – in continuare sunt peste 1 milion de ore suplimentare restante neplatite. Ministrul Justitiei s-a angajat acum 6 luni la ca reactie la refuzul unor colegi de a intra in serviciu ca acestea vor fi platite, dar nu s-a tinut de cuvant.
 • stoparea imputernicirilor ilegale – cerem reluarea concursurilor pentru ocuparea functiilor de management superior si incetarea practicii de vasalizare prin imputerniciri, unele deja ilegale prin depasirea limitei de 1 an permisa de lege. Chiar directorul general al ANP Marian Dobrica este de mai bine de 2 luni ilegal imputernicit.

 • eliminarea discriminarilor salariale – cerem aplicarea legii cadru a salarizarii (L153/2017) si pentru personalul din sectorul de aparare ordine publica si siguranta nationala incepand cu octombrie 2018.
 • aprobarea Statutului politistului de penitenciare – cerem ministerului Justitiei sa includa si observatiile sindicatelor in proiectele transmise, prin fortarea procedurii de avizare, la Parlament.
 • incetarea abuzului asupra pensionarilor – cerem eliminarea din legislatie a scamatoriei legislative prin care, incepand cu 15 septembrie 2017, au fost reduse cu peste 30%, prin ordonanta de urgenta, pensiile angajatilor din penitenciare, politistilor si militarilor.

 • plata integrala a orelor suplimentare curente – cerem ministrului Justitiei sa aplice corect prevederea legala obtinuta in Parlament de catre sindicate referitor la plata orelor suplimentare, din ordinul acestuia (OMJ 2721/2018) fiind practic eliminate arbitrar de la plata peste 50% dintre orele suplimentare nerecuperate in termen de 60 de zile.

Calendarul actiunilor de protest va fi continuat cu greva japoneza, pichetari, proteste in strada, actiuni in justitie si plangeri penale. Astfel:

 • 10 august 2018 – Angajatii din penitenciare organizeaza greva japoneza.
 • 19 august 2018 – Angajatii din penitenciare organizeaza greva prin exces de zel la accesul in penitenciare si in derularea altor activitati care, desi nu afecteaza drepturile detinutilor, pot duce la blocarea penitenciarelor.
 • 27 august – 27 septembrie 2018 – Pichetarea penitenciarelor de catre 50 – 100 de angajati in uniforma. Calendarul exact urmeaza a fi anuntat in timp util.
 • 01 – 10 septembrie 2018 – Depunerea unor actiuni in instanta si plangeri penale din partea tuturor sindicatelor membre.
 • 03 octombrie 2018 – Miting in uniforma la Ministerul Justitiei si Administratia Nationala a Penitenciarelor cu mars de protest intre cele doua institutii.
 • incepand cu octombrie 2018 – Refuzul de a intra in serviciu in toate penitenciarele in care nu este asigurat personalul necesar pentru desfasurarea in conditii de siguranta a misiunilor.

In paralel Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor contiuna actiunile in justitie impotriva ministrului Justitiei, Tudorel Toader, si ale directorului general, Marian Dobrica, pentru abuz in serviciu in legatura cu semnarea unor ordine si decizii ilegale.

Leave a Reply

Your email address will not be published.