violeta alexandru, ministrul, munca

Sper că Parlamentul să își asume astăzi o decizie legată de propunerea PNL de abrogare a pensiilor speciale. Cred că s-a amânat destul acest subiect. Eu personal respect instituția parlamentului și am așteptat această zi pentru luarea unei decizii pe care societatea o solicită. Și pe care o găsesc justificată.

Sunt pentru corectitudine și principii, înainte de orice. Ponderea în bani nu este, într-adevăr, atât de mare pe cât se crede. Graficul de mai jos, disponibil la https://bit.ly/2GrH4py arată, defalcat, câți oameni primesc fiecare tip de pensie/indemnizație dar și cât reprezintă toate acestea, ca valoare, în total.

În pensiile speciale, un sfert se acoperă din bugetul CASS (pe bază de contributivitate) și restul se suplimentează din Bugetul de Stat. Din contribuțiile tuturor. Despre acest principiu vorbesc.

Am ajuns în acest punct pentru 2 motive mari “Specialii” s-au descurcat să aibă acces la decizie. Au știut cu cine să vorbească, cum să vorbească, ce trebuie să fie pus la punct ca să intre în calculul pensiei, ce să exploateze, etc. “Banalii” cetățeni, doctorii, maiștrii – sudorii, brancardierii, chimiștii, învățătorii, deși au muncit cât s-au priceput ei, neavând toate cele de mai sus, nu au reușit să găsească disponibiltate pentru a-și susține cauza. Au plecat de la premiza că sistemul e corect, cu toată lumea. Așa ar fi trebuit să fie.

Toate acestea pe fondul deciziei fostei guvernări de a trece contribuțiile la angajat, ceea ce a făcut ca salariile brute ale magistraților, de exemplu, să crească semnificativ, ieșind la pensie cu 80% din salariul brut. Dintr-o dată, pensii mai mari cu 2,3,4 sau chiar 5.000 de RON! Pe fondul unor politici diferite de valorificare a bonusurilor/primelor/sporurilor în calculul pensiilor.

De aceea spun că este ușor de dat legi fără să cântărești implicațiile acestora.

Să ne întoarcem la principiile corecte în stabilirea pensiilor. Fără pensionari speciali. Fiecare om e special! Totul pe contributivitate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here