Toate fondurile din Pilonul 2, la care contribuie în jur de opt milioane de români, au înregistrat scăderi de la început de an, potrivit economica.net.

Rata de rentabilitate a celor 7 fonduri de pensii cu contribuție obligatorie (pilon II) a scăzut spre 4,5%, de la peste 6%, cât era la finalul lunii martie a anului trecut, arată calculele Economica, bazate pe date de piață. Cele 1,5 puncte procentuale înseamnă o scădere 25% a rentabilității, una dintre cele mai mari din istoria sistemului. Rata de rentabilitate este calculată pe perioada ultimilor cinci ani. De altfel, oricine va solicita administratorului său de pensie să îi spună care este valoare sumei din cont, va constata că are mai puțini bani decât în urmă cu un an sau decât la finalul lui 2021. În medie, arată datele consultate de noi, sumele din conturi au scăzut cu 6,5%-7% în primele trei luni din acest an, principala cauză fiind declanșarea războiului din Ucraina, care a dus și la o scăderii a valorii la care titlurile de stat sunt tranzacționate pe piața secundară.

25 la sută din salariul nostru brut merge către bugetul de asigurări sociale, dintre care 21 la sută către Pilonul 1, pensia de stat, către sănătate şi către şomaj, iar 3,75% către Pilonul 2, adică pensia privată obligatorie. În momentul de faţă sunt şapte fonduri private de pensii autorizate de ASF să gestioneze aceste sume. De la începutul anului, potrivit unei analize, toate au înregistrat scăderi. Vorbim, în medie, despre o scădere de 7,2%. Ce au observat, de fapt, cei care şi-au verificat sumele din Pilonul 2? În ultima perioadă scăderile au fost între 5 şi 8 la sută.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.