Sindicaliştii din penitenciare anunta calendarul actiunilor de protest

Sindicaliştii din penitenciare anunta calendarul actiunilor de protest

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor  anunta calendarul actiunilor de protest impotriva indolentei si incompetentei ministrului Justitiei, Tudorel Toader, si a lipsei de implicare a Guvernului Romaniei in solutionarea problemelor personalului din penitenciare.

Pe lista de revendicari sunt incluse:

 1. conditii de lucru mai bune – ministrul Justitiei a promis acum 1 an standarde privind conditiile de lucru in penitenciare si un plan multianual de  investitii, dar nu s-a tinut de cuvant. In schimb, bugetul pentru investitii a fost redus la jumatate.
 2. plata orelor suplimentare restante – in continuare sunt peste 1 milion de ore suplimentare restante neplatite. Ministrul Justitiei s-a angajat acum 6 luni la Penitenciarul Vaslui ca acestea vor fi platite si nu s-a tinut de cuvant.
 3. stoparea imputernicirilor ilegale – cerem reluarea concursurilor pentru ocuparea functiilor de management superior si incetarea practicii de vasalizare prin imputerniciri, unele deja ilegale prin depasirea limitei de 1 an permisa de lege. Chiar directorul general Marian Dobrica se afla de mai bine de 2 luni in aceasta situatie.
 4. eliminarea discriminarilor salariale – cerem aplicarea legii cadru a salarizarii si pentru personalul din sectorul de aparare ordine publica si siguranta nationala incepand cu octombrie 2018.
 5. aprobarea Statutului politistului de penitenciare – cerem ministerului Justitiei sa includa si observatiile sindicatelor in proiectele transmise prin fortarea procedurii de avizare la Parlament.
 6. incetarea abuzului asupra pensionarilor – cerem eliminarea din legislatie a scamatoriei legislative prin care, incepand cu 15 septembrie 2017, au fost reduse cu peste 30%, prin ordonanta de urgenta, pensiile angajatilor din penitenciare, politistilor si militarilor.
 7. plata integrala a orelor suplimentare curente – cerem ministrului Justitiei sa aplice corect prevederea legala obtinuta in Parlament de catre sindicate referitor la plata orelor suplimentare, din ordinul acestuia (OMJ 2721/2018) fiind practic eliminate arbitrar de la plata peste 50% dintre orele suplimentare nerecuperate in termen de 60 de zile.

In legatura cu o parte dintre revendicari, cele care imbraca aspecte infractionale, Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor a depus deja plangeri penale impotriva ministrului Justitiei, acesta urmand a fi audiat de catre procurori in calitate de fapuitor in dosarul 330/P/2018 in care deja a fost declansata urmarirea penala in rem.

Calendarul actiunilor de protest include petitii, refuz de efecture a orelor suplimentare, proteste in strada, pichetari, actiuni in justitie si plangeri penale. Astfel:

 • 30 iulie 2018
  Comunicat de presa referitor la declansarea actiunilor de protest.
 • 01 august – 10 august 2018
  Notificarea conducerilor penitenciarelor referitor la refuzul de efectuare a orelor suplimentare, situatie de natura a duce la blocarea activitatii penitenciarelor.
 • 01 august – 10 august 2018
  S
  olicitari scrise din partea membrilor de sindicat de plata a orelor suplimentare restante, ca punct de plecare formal in procedura de recuperare pe cale judiciara a acestora.
 • 01 august – 10 august 2018
  Plangeri prealabile din partea tuturor sindicatelor membre in numele membrilor de sindicat pentru modificarea ordinelor si dispozitiilor ilegale in materia platii orelor suplimentare si a imputernicirilor.
 • 06 august 2018
  Liderii sindicatelor afiliate vor cere audiente directorului general al Administratiei Nationale a Penitenciare si ministrului Justitiei, Tudorel Toader, intr-o ultima incercare de rezolvare pe calea dialogului a revendicarilor.
 • 10 august 2018
  Angajatii din penitenciare organizeaza greva japoneza.
 • 19 august 2018
  Angajatii din penitenciare organizeaza greva prin exces de zel la accesul in penitenciare si la alte activitati care, desi nu afecteaza drepturile detinutilor, pot duce la blocarea penitenciarelor.
 • 27 august – 27 septembrie 2018
  Pichetarea penitenciarelor de catre 50 – 100 de angajati in uniforma. Calendarul exact urmeaza a fi anuntat in timp util.
 • 01 – 10 septembrie 2018
  Depunerea unor actiuni in instanta si plangeri penale din partea tuturor sindicatelor membre.
 • 03 octombrie 2018
  Miting in uniforma la Ministerul Justitiei si Administratia Nationala a Penitenciarelor cu mars de protest intre cele doua institutii.
 • incepand cu octombrie 2018
  Refuzul de a intra in serviciu in toate penitenciarele in care nu este asigurat personalul necesar pentru desfasurarea in conditii de siguranta a misiunilor.

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor precizeaza de asemenea ca solicita, pe langa rezolvarea revendicarilor, si demiterea ministrului Justitiei pentru incomptetenta si actiuni ilegale.

Leave a Reply

Your email address will not be published.