pensii

pensii, ue, tara, crestere, dificila, perioada

România este singura țară din Uniunea Europeană în care pensiile cresc în această perioadă extrem de dificilă. Pensionarii primesc pensii majorate cu 14% (pe 14 septembrie).

Ca valoare absolută este cea mai mare creștere din istoria majorării punctului de pensie, respectiv de la 1.265 lei la 1.442 lei (177 de lei).

Ținând cont de contextul economic, Guvernul Ludovic Orban majorează pensiile cu procentul maxim posibil pentru bugetul actual, puternic afectat de pandemie și criza economică generată de aceasta. Am refuzat să expunem România unui risc economic generat de majorări nesustenabile pentru putea plăti aceste creșteri lună de lună și în anii următori.

PSD NU a intenționat niciodată să majoreze pensiile cu 40%. Ministerul de Finanțe din Guvernul PNL a dovedit cu documente faptul că ministrul PSD, Eugen Teodorovici, avertiza propriul Guvern în octombrie 2019 că nu pot fi mărite pensiile cu 40% și în același timp să se încadreze în ținta de deficit de 3%, impusă de Comisia Europeană.

Ba mai mult, la finalul documentului, ministrul lui Dăncilă îi dădea și soluția: “vă rugăm să dispuneți reanalizarea calendarului de implementare a Legii nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii în ceea ce privește creșterea pensiilor pentru respectarea limitei de 3% din PIB pentru deficitul bugetar aferent perioadei 2020-2023”.

Documentul a fost elaborat în 2019, într-un moment în care bugetul nu era afecat de pandemie și de criza economică generate de aceasta, așa cum se întâmplă în prezent.

Nota de informare a fost trimisă ca urmare a îngrijorărilor exprimate de agențiile de rating, de Comisia Europeană în cadrul reuniunii anuale a Băncii Mondiale și FMI. Atunci au fost identificate o serie de riscuri precum ratarea țintei de deficit, intrarea în procedura de deficit excesiv, retrogradarea ratingului de țară, împrumuturi mai scumpe, credibilitate scăzută pentru investitori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here