Remember 22 decembrie 1989

Remember 22 decembrie 1989

22 Decembrie  1989 ramane in istoria Romaniei Ziua in care am scapat de regimul comunisto- dictatorial faurit de Nicolae Ceausescu. Desi 22 decembrie este si va ramane o zi trista pentru natiunea romana, privind firul evenimentelor in care peste o mie de tineri au cazut impuscati pentru libertatea noastara, ramane insa ziua eliberarii si reintoarcerea la democratie a Romaniei.

Trist este ca, dupa 27 de ani de la Revolutie, nimeni nu stie cine au fost criminalii acestor tineri! Cine a tras in oameni, in popor?

Conform unui raport al Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 IRRD, in  intervalul 17-22 decembrie 1989 s-au înregistrat 271 de martiri, 22-25 decembrie — 715, după 25 decembrie au fost înregistrate 113 victime, iar fără dată exactă au fost înregistrate alte 67. Astfel, în total, Revoluția din 1989 a avut în total 1.166 de victime în orașele declarate martir: Alba Iulia, Arad, Brașov, Brăila, București, Buzău, Caransebeș, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Cugir, Hunedoara, Lugoj, Reșița, Sibiu, Târgoviște, Târgu Mureș, Timișoara.

Remember 22 decembrie 1989: La primele ore ale zilei, marile uzine bucureștene si nu numai  își încetează activitatea.

Mii  de muncitori de la Grivița Roșie, Vulcan, 23 August, Pipera, Republica, Întreprinderea de Mașini Unelte și Ansamble București se îndreaptă spre centrul Capitalei. Înaintarea acestora este oprită de baraje formate din trupe de miliție, securitate și armată, la câteva sute de metri de sediul Comitetului Central al P.C.R. Zecile de mii de manifestanți exercită o enormă presiune asupra dispozitivului militar care rezistă, fără a riposta.

Generalul Nicolae Milea, sinucidere sau asasinat!

Dictatorul Nicolae Ceaușescu anunță sinuciderea generalului Milea, numindu-l trădător și acuzându-l că a “sabotat aplicarea măsurilor și a lucrat în strânsă legătură cu străinii”. La ora 10.59, postul de radio anunță instituirea, prin decret prezidențial, a “stării de necesitate” pe întreg teritoriul României. Anunțul este urmat de știrea: “Informăm că ministrul forțelor armate a acționat ca un trădător împotriva independenței și suveranității României și, dându-și seama că este descoperit, s-a sinucis”.

Inca nu exista indicii suficiente din care sa rezule ca generalul Milea s-a sinucis. Din probele descoperite de anchetatori arata ca moartea generalului este mai degraba un asasinat si nu o sinucidere.

În jurul orei 13.00, sediile Radioului și Televiziunii Române sunt ocupate de manifestanți, postul de radio transmițând în direct evenimentele. Televiziunea își începe emisia având în platou un grup de manifestanți în frunte cu actorul Ion Caramitru și poetul Mircea Dinescu.

PCR dispare, apare Consiliul Provizoriu al Frontului Salvării Naționale

Acesta structură provizorie formată din 39 de persoane, printre care Ana Blandiana, Doina Cornea, Dumitru Mazilu, Mircea Dinescu, László Tokés, Dan Deșliu, Petre Roman, Ion Caramitru, Sergiu Nicolaescu, Dan Marțian, Cazimir Ionescu, Domokos Geza și Ion Iliescu.

FSN  preia întreaga putere în stat, cu scopul “instaurării democrației, libertății și demnității poporului român”.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.