pepeni dabuleniLa nici o săptamană de când au apărut pe tarabe, pepenii de Dăbuleni au devenit vedetele pieţelor din întreaga ţară. Zeci de camioane încărcate cu pepeni plecă zilnic de la Dăbuleni in toata ţara. Producţia de anul acesta e una mulţumitoare, spun fermierii, în cazulu în care se putea realiza o recoltă şi mai bună, in jur de 60-70 de tone.

Grămezi uriase de pepeni asteptă cumparatorii din Craiova, Iasi, Bucuresi, Braila si chiar Suceava. Nu există localitate în România unde să nu ajunga lubeniţa de Dăbuleni.

Majoritatea vând marfa din bostan

Deşi ar putea vinde cu un preţ dublu, majoritatea agricultorilor preferă să vandă marfa din câmp, la jumatate de preţ. In acesta perioada, pentru ca e inceput de sezon, un kilogram de pepene vândut direct din câmp pleaca cu un leu, ajungând in pieţe la peste doi lei.
Anul acesta au fost cultivate peste 180 de hectare de bostan
Majoritatea localnicilor din Dăbuleni traiesc din agricultură, mai exact din vanzarea pepenilor verzi, singura cultura profitabilă ce poate da randament pe solurile nisipoase din zonă. In această perioadă, cand sezonul e la inceput, iar pepenii sunt la mare căutare, zilnic, in toată ţara, pleacă peste 300 de tone de pepeni. Cele mai bune pieţe răman Bucurestiul şi vestul ţării.

Cu lubeniţele pe Facebook

Mai nou, cultivatorii de lubeniţe pot fi gasiti şi pe internet-au creat o pagina de Facebook care se cheama simplu şi la subiect: Pepene de Dăbuleni şi care a strans peste 2.500 de aprecieri.
Pepenele de Dăbuleni a fost înregistrat la OSIM din anul 2010
Faptul ca pepenele de Dăbuleni a fost înregistrat la OSIM din anul 2010 nu îi ajută foarte mult pe agricultori, majoritatea spun că au nevoie de apă ieftină pentu irigat şi sprijin din parte autorităţilor.”Noi concurăm cu noi, deşi pepenele de Dabuleni este inregistrat la OSIM din anul 2010. Noi, cultivatorii autohtoni vindem o lună de zile pe an, maxim două, iar lubeniţele din import se vând tot anul, şi asa avem concurenţă”, spune Costel Duna, un cultivator de pepeni din Dăbuleni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here