Peste 420 de INCENDII in Romania, in ultima saptamana! Ce masuri se impun?

0
VIDEO: Apocalyptic Fire of Canadian Oil Sand City Will be Double in Size

Conform unui comunicat IGSU numai in ultima saptamana a fost nevoie de interventia pompierilor militari pentru a stinge 428 de incendii. Mai mult, in aceeasi perioada, personalul specializat a aplicat 2468 de sanctiuni contraventionale la nivel national pentru nerespectarea masurilor de prevenire si stingere a incendiilor.

Care sunt cele mai frecvente cauze ale izbucnirii incendiilor?

Cu toate ca incendiile din ultima vreme din Romania au avut consecinte foarte grave, foarte multi administratori de firme nu au invatat nimic din ele. Astfel, ei continua sa adope principiul “Lasa ca merge si asa”, principiu cu care s-au invatat si care le-a mers foarte mult timp. Insa ceea ce nu inteleg acestia este ca pagubele pe care un incendiu le poate aduce nu sunt numai la nivel material, caci daca exista si decese, ei pot intra ani buni la inchisoare. De aceea, este extrem de important ca fiecare manager de firma sa inteleaga gravitatea izbucnirii unui incendiu, sa ia masurile de protectie necesare, astfel incat tragediile precum cele de la Colectiv sa fie evitate.

Din pacate, pe acelasi principiu eronat merg si proprietarii de locuinte. Cu toate ca studiile transmise de catre IGSU sunt extrem de ingrijoratoare, aratand ca nivelul de respectare a masurilor de preventie a incendiilor pentru locuinte este foarte scazut, foarte putini posesori de imobile apeleaza la solutii antiincendiu eficiente precum sunt echipamentele de pe Secfire, magazinul online dedicat securitatii casei tale.

P ericolul de incendiu depinde, in mare parte, de activitatile desfasurate in cadrul locuintelor, respectiv al spatiilor de lucru. In timp ce in mediul rural nesupravegherea copiilor, exploatarea instalatiilor electrice cu improvizatii, folosirea unor cantitati mari de combustibil pentru incalzirea locuintei si necuratarea cosurilor de fum reprezinta cele mai frecvente cauze ale izbucnirii incendiilor, in mediul urban un rol crucial il joaca instalatiile electrice defecte si exploatarea sistemelelor defecte de alimentare cu gaz.

Pericolele amintite mai sus sunt accentuate de foarte multi factori. Nivelul scazut de trai din Romania, actiuni intentionate de incendiere, dar si vicii precum alcoolismul si fumatul conduc la asemenea tragedii.

O crestere alarmanta a fost remarcata de IGSU in cazul incendierii intentionate, precum si in focul deschis in spatii inchise care face victime in special in randul persoanelor de peste 55 de ani. Media incendiilor creste de la an la an, cifrele fiind tot mai ingrijoratoare.

Bineinteles, gradul scazut de educatie al cetatenilor cu privire la prevenirea si stingerea incendiilor reprezinta o mare problema in tara noastra. Mai mult, chiar daca exista sisteme antiincendiu ce pot fi instalate in fiecare locuinta, respectiv in spatiile de lucru, foarte putine persoane se intereseaza cu privire la specificatiile acestora si la beneficiile pe care ele le pot aduce in cazul unui dezastru.

Viata umana nu poate fi comparata cu niciun bun material, motiv pentru care fiecare cetatean, indiferent de statut si ocupatie, ar trebui sa isi ia masurile de prevenire si evitare a tragediilor prin instalarea unui sistem antiincendiu.

Ce este si cum functioneaza un sistem antiincendiu?

 

Evacuarea in cazul izbucnirii unui incendiu este extrem de importanta, iar pentru identificarea de indata a acestuia si pentru a oferi timp de reactie celor din interiorul unui imobil este recomandata instalarea unui sistem antiincendiu.

Principiile dupa care functioneaza un astfel de sistem sunt absolut simple: alarma sonora se declanseaza imediat ce senzorii instalati detecteaza temperaturi ridicate, fum sau in cazul in care o persoana apasa butonul de avertizare, alertand atat persoanele dintr-o cladire/locuinta, cat si echipajele de pompieri. Pentru o siguranta sporita, un echipament antiincendiu trebuie sa fie complet si sa aiba:

  • o centrala de detectie ce colecteaza informatiile de la toate perifericele;

  • buton de incendiu;

  • detector de caldura/fum/gaz;

  • sirena.

Un astfel de sistem asigura semnalarea imediata, precum si interventia rapida a echipajelor responsabile. Pentru ca acesta supravegheaza permanent spatiul in care este instalat, pot fi reduse semnificativ decesele si pierderile materiale.

Cu toate ca autoritatile iau masuri de prevenire saptamanal, indrumand si instruind foarte multe persoane, si au ca scop principal cresterea gradului de protectie al cetateanului, pompierii se confrunta cu peste 2000 de incendii lunar. Alarmant este faptul ca cele mai multe dintre ele se datoreaza neglijentei proprietarilor.

Mai mult, desi exista un precedent tragic in tara noastra care a lasat urme adanci, iar pericolele de incendii sunt prezente la fiecare pas, nici administratorii de firme, nici simplii cetateni ai acestei tari nu iau masuri minime de evitare a incendiilor. Se pare ca foarte putine persoane stiu cat de util este un sistem antiincendiu si cum acesta poate minimiza pierderile materiale si umane.

Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta transmite un semnal de alarma cu fiecare comunicat de presa eliberat tuturor cetatenilor si sustine continuu educarea populatiei privind modul de comportare in cazul izbucnirii unui incendiu. Desi inspectoratul incearca sa organizeze actiuni de informare continua a cetatenilor, in mod cert, acestea nu sunt suficiente in cazul declansarii unor incendii, iar un sistem de protectie se poate dovedi o investitie foarte buna pentru protejarea oamenilor si a bunurilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here