O agendă, mai mult timp

0

Task-urile și deadline-urile sunt întotdeauna vinovate pentru bătăile de cap, pentru timpul liber insuficient care ar trebui petrecut cu familia sau cu prietenii, dar și pentru orele de masă nerespectate care ne pot afecta într-un fel sau altul sănătatea.

De cele mai multe ori, primim sfaturi de la cei apropiați în privința organizării timpului, însă e bine de știut că singurii care pot lua atitudine în acest sens suntem chiar noi. Doar noi înșine știm care sunt prioritățile, ce rutină zilnică avem și ce ar trebui să îmbunătățim ca să acordăm timp și altor activități în afara jobului. Cea mai întâlnită soluție în aceste situații este agenda. În zilele noastre am putea să ne punem întrebarea: care agendă? Cea clasică sau cea digitală?

Agenda digitală

Se pare că trăim în era digitalizării, a lucrurilor automate, realizate la o mare viteză. Putem spune că ar trebui să fie un avantaj pentru noi. Dar, adesea, această eră nu face decât să ne inducă în eroare sau să ne dezvețe de anumite acțiuni pe care înainte le făceam logic, iar acum le realizăm automat, fără a le verifica. Să luăm drept exemplu agenda digitală.

Agenda digitală poate fi găsită sau instalată pe orice device, fie că vorbim de laptop, tabletă, computer sau smartphone. Și, cum aproape că suntem dependenți de smartphone, nu am fi sinceri dacă am spune că ne lipsește o agendă. Cea digitală există în permanență. Primim tot timpul notificări despre ce avem de făcut, ce am planificat, am putea afirma chiar că este o agendă care satisface nevoile noastre. Ei bine, nu este doar așa. Să ne gândim la oamenii de afaceri sau la cei care lucrează în companii multinaționale. Într-o ședință importantă, aproape toată lumea utilizează agendele digitale, însă acestea au și dezavantaje:

  • Pe calculator sau pe orice alt device, atenția ne poate fi distrasă de alți factori cum ar fi reclamele tentante, notificările de pe rețelele de socializare sau mesajele
  • Smartphone-ul, tableta sau laptop-ul pot rămâne fără baterie iar asta înseamnă că ne putem afla într-o situație defavorizantă care ne-ar putea pune într-o lumină proastă sau care ar putea conduce la dezorganizare
  • Agenda digitală necesită destul de mult timp pentru a o accesa, în condițiile în care uneori trebuie să notăm rapid
  • De multe ori, putem fi înțeleși greșit dacă folosim telefonul, laptopul sau tableta în timpul unei ședințe. Superiorii noștri pot avea impresia că nu acordăm atenție informațiilor prezentate de ei.

Deși agenda digitală este “la modă”, nu întotdeauna poate fi de ajutor. Bine că încă se mai fabrică agenda clasică!

Agenda clasică

Cum putem evita suprasolicitarea? Aceasta este întrebarea pe care ne-o adresăm aproape tot timpul. Organizarea și agenda ar putea fi cuvintele-cheie. După cum spune și proverbul “Pauzele lungi și dese, cheia marilor succese”, ne dăm seama că timpul liber este foarte important. Vă întrebați de ce? Pentru că ne ajută să ne punem gândurile în ordine. Tot în categoria “ordine” se încadrează și agenda. Cea clasică, desigur. Dacă fiecare zi din viața noatră ar fi scrisă pe o foaie dintr-o agendă, am putea să ne bucurăm mai mult de oamenii și de lucrurile din jurul nostru. Scrisul este o tehnică prin care putem reține. Astfel, memorând, există mai multe șanse să fim organizați decât dacă am primi o notificare pe care o ștergem sau care dispare la un moment dat din bara de notificări. Acesta ar fi doar unul dintre avantajele agendei clasice. Iată și alte beneficii pe care ni le poate aduce aceasta:

  • Agenda clasică este mai accesibilă și ne permite să notăm mai repede informațiile, precum și ideile sau gândurile ce apar spontan
  • Este mult mai prezentabilă, ea putând fi aleasă în funcție de personalitatea noastră sau de vestimentație
  • Putem face însemne de tot felul pe hârtie, cum ar fi săgețile care ne trimit la altă idee sau însemnele care să ne atragă atenția asupra unui aspect esențial
  • Lipsa distragerilor
  • Agendele clasice pot fi și nedatate, fără a ne oblige să ne încadrăm într-un anumit spațiu sau să lăsăm file goale

Astfel, dăcă optați pentru agenda clasică, Atelierele Unika vă pot ajuta să o personalizați, astfel încât să vă reprezinte,.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here