Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat al partidului pentru funcţia de şef al statului a vorbit despre sine descriindu-se drept un om al faptelor: Eu am fost un om care am fost învăţat să fac, nu să vorbesc”.
”Intrarea în politică este o chestiune pe care am făcut-o cu destul de multă greutate, gândindu-mă că nu am fost pregătit pentru aşa ceva. Eu nu am fost un om care să vorbesc, nu am, cum se spune, verbul la mine pentru a putea să transmit mesaje, să fac în aşa fel încât că conving oamenii din vorbe. Am făcut, în schimb, altceva: am convins prin fapte. Eu am fost un om care am fost învăţat să fac, nu să vorbesc”, a afirmat Nicolae Ciucă într-un interviu pentru Antena 3.
România, prin oportunităţile pe care le are, trebuie să aleagă pentru cel care într-adevăr se angajează şi se dedică întru totul faptelor
”Am o chestiune de convingere personală, legată de faptul că am văzut mulţi care vorbesc, sunt foarte mulţi meşteri ai vorbelor, dar mai puţin meşteri ai faptelor şi pentru chestiunea aceasta eu cred că, la momentul de faţă, România, prin oportunităţile pe care le are, trebuie să aleagă pentru cel care într-adevăr se angajează şi se dedică întru totul faptelor”.
Motto:
„Sunt generali și coloneli , care până la război nu s-au distins afară din cale în cazarmă și nici afară din cazarmă, iar în război au făcut onorabil puținul pe care l-au putut. […]
Scoși la pensie , acești oameni cumsecade și-au descoperit adevăratele lor însușiri de declin.
Niciunul nu se mulțumește să fie pensionar și fiecare vrea să fie de o sută de ori peste ceea ce poate și nu.[…] Spectacolul acestor oameni de ispravă,care se învârtesc de zece ani prin toate bugetele și n-au fost în stare să realizeze decât începuturi de vorbe și fragmente de intenții încă neformulate, e dăunător . Domnule general ! Domnule colonel ! Vă roagă publicul , stăruitor – slăbiți-l cu competința.
(Tudor Arghezi- COMPETINTELE UNIVERSALE, în „Bilete de Papagal”, 20 octombrie, 1928)
Generalul cu patru stele Nicolae-Ionel Ciucă a trecut în rezervă prin decretul semnat de Președintele României Klaus Iohannis, la 28 octombrie 2018. Înainte de trecerea în rezervă (pensionarea) din funcţia de şef al Statului Major al Apărării , Nicolae Ciucă a precizat: „Consider atât de sfântă onoarea şi demnitatea de a fi fost şeful Statului Major al Apărării încât, indiferent de ceea ce mi s-ar propune, nu voi face altceva. Odată ce ai fost şeful Statului Major al Apărării, reprezintă demnitatea cea mai mare pentru fiecare dintre noi. Iar eu consider că nu trebuie să fie în niciun fel umbrită această poziţie de activitatea în alt domeniu.
Nu voi face politică. Voi face tot ceea ce îmi stă în putere şi îmi va îngădui viitorul să sprijin această instituţie. Dar nu dintr-o funcţie publică”.
Numai că, potrivit expresiei „Orice minune ține trei zile” cuvântul dat cu ocazia pensionării de Nicolae Ciucă de a nu intra în politică a ţinut până pe 4 noiembrie 2019, când a devenut Ministrul Apărării Naționale în primul Guvern Ludovic Orban, iar în octombrie 2020, s-a înscris în PNL pentru a putea candida în Senatul României la alegerile legislative din acel an, în cadrul cărora a și fost ales ca senator.
La Congresul extraordinar al PNL, din 10 aprilie 2022, Nicolae Ciucă a candidat de unul singur si a fost „ales” presedinte al PNL, desi orice alegere presupune cel putin 2 indivizi. Ba mai mult el a primit o derogare de la statulul PNL pentru a putea candida la functia de presedinte al PNL, deoarece nu avea vechimea în partid cerută de statut. Ca si cum PNL ar fi în criză de cadre, acum Ciucă neavand vechimea de 5 ani în partid primeste o nouă derogare pentru a putea candida la presedintia României.
Nicolae Ciucă este considerat omul lui Iohannis, iar intrarea lui în politică nu a fost de bun augur pentru PNL.
De altfel, Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor și politician cu greutate în PNL, a identificat cu ceva timp in urma, trei motive care au făcut ca PNL să piardă politic:
– Primul motiv a fost „festivalul democrației”, adică schimbarea pe bandă rulantă a președinților partidului, mai întâi Ludovic Orban, apoi Florin Cîțu. Semnalul schimbărilor a fost dat mereu de președintele Klaus Iohannis. Mari controverse a stârnit și preluarea conducerii partidului de către Nicolae Ciucă, mai ales că el e general în rezervă, deci nu avea nici o legătură cu liberalismul și până să ajungă senator pe listele PNL practic n-a avut nici o tangență cu acest partid.
– Al doilea motiv se referă la alianța cu PSD. Și aceasta a fost decisă tot de Iohannis, fapt pe care chiar președintele l-a recunoscut.
– A treia cauză este performanța slabă a guvernării cu Nicolae Ciucă premier pentru care PNL are probleme de credibilitate.
Intrând în politică Nicolae Ciucă s-a dovedit a fi un prost comunicator, având un discurs șters, lipsit de spontaneitate și cu un vocabular mai degrabă modest.
(Vezi: https://www.facebook.com/4media.INFO/videos/un-%C4%83-la-patru-secunde-nicolae-ciuc%C4%83-se-chinuie-s%C4%83-spun%C4%83-trei-fraze/857275272066811/?_rdr)
De asemenea, in campania electorală pentru alegerile locale din acest an ,Ciucă prezent la Braila a făcut o gafă de proportii spunând că „Ianca este al doilea cel mai mare JUDEȚ din județul Brăila”.
(vezi: https://www.youtube.com/watch?v=hDK1k6zk10s)
Cu toate astea, liberalii merg cu candidatul la presedintia României în persoana lui Nicolae Ciucă, desi aproape toate sondajele de opinie îl situează pe candidatul PNL la presedintie Nicolae Ciucă pe locurile 3 sau 4, cu sanse reduse de a intra in turul 2.
In plus, Nicolae Ciucă mai are o uriasă problemă nelămurită legată de plagiatul tezei sale de doctorat, pentru care orice om politic onorabil ar trebui să facă un pas în spate, la fel ca în țările civilizate.
(Vezi: https://www.edupedu.ro/tag/plagiat-nicolae-ciuca/)
Constient ca nu are sanse sa ajunga in turul 2 , Nicolae Ciucă s-a oferit să renunțe la cursa pentru Cotroceni, dacă partidul găsește alt candidat mai bun.
(Vezi: https://adevarul.ro/politica/tensiuni-in-pnl-nicolae-ciuca-ar-fi-dispus-sa-2385810.html)