Lucian Netejoru: ”Libertatea de exprimare este un drept fundamental care nu poate să fie pus în discuţie”

Lucian Netejoru: ”Libertatea de exprimare este un drept fundamental care nu poate să fie pus în discuţie”

Cu prilejul prezentării raportului de activitate pe anul 2017, Lucian Netejoru, inspectorului şef al Inspecţiei Judiciare,  a declarat că este îngrijorătoare abordarea Secţiei pentru procurori care, în cazul controlului efectuat la DNA, a înlăturat parte dintre constatările faptice ale unora dintre membrii echipei de control.

 

”Trebuie să admitem că la acest moment ne îngrijorează abordarea inedită a Secţiei pentru procurori care, în cazul controlului efectuat la Direcţia Naţională Anticorupţie – Structura Centrală, a înlăturat parte dintre constatările faptice ale unora dintre membrii echipei de control apreciind că aplicarea standardelor la care ne-am referit ar fi fost neunitară şi neuniformă.

Inspecţia Judiciară, prin observaţiile directorului de direcţie şi ale inspectorului-şef, formulate în procedura de avizare a raportului de control, a atras atenţia, în conformitate cu legislaţia primară şi cea secundară, asupra lipsei de unitate a raportului de control fără alterarea constatărilor faptice.

Vă rog să îmi permiteţi şi nu aş vrea să intru în nicio polemică pe acest subiect, să mă întreb retoric cine este autorul unui raport de control, cel care îl întocmeşte sau cel care, potrivit legii, este chemat să îl aprobe?

În altă ordine de idei, privim şi noi cu îngrijorare deteriorarea încrederii în justiţie pe fondul numărului ridicat de informaţii apărute în spaţiul public privind un pretins mod în care s-ar fi desfăşurat activitatea de urmărire penală în anumite cauze. Fără să intru în detalii, din motive obiective, îmi exprim convingerea că, în limitele competenţelor conferite de lege, inspectorii judiciari, cu obiectivitate şi celeritate, vor scoate adevărul la lumină, oricât de plăcut sau de neplăcut ar fi acesta. Şi în acest context, ca de fiecare dată, sprijinul domnului procuror general ne va fi de un real folos.

În fine dar nu în ultimul rând, doresc să supun atenţiei dumneavoastră creşterea , zicem noi, alarmantă a numărului de sesizări privind felul în care unii dintre colegii noştri, judecători şi procurori, înţeleg să comunice în spaţiul public.

Pentru noi toţi, libertatea de exprimare este un drept fundamental care nu poate să fie pus în discuţie însă, aşa cum şi Curtea Constituţională a arătat într-una dintre deciziile sale recente, aceasta nu înseamnă o libertate absolută a judecătorului şi procurorului de a se exprima după criterii arbitrare, ci cu respectarea obligaţiei sale de rezervă, în limitele şi potrivit legii.

La final, ţin să mulţumesc atât inspectorilor judiciari şi personalului din aparatul propriu pentru efortul depus în realizarea obiectivelor stabilite pentru anul 2017 cât şi partenerilor instituţionali pentru sprijinul constant pe care ni l-au acordat”,  a declarat Lucian Netejoru.

Foto: Sursa Zilei

Leave a Reply

Your email address will not be published.