Retailerul german Lidl a adus în instanță o cerere împotriva familiei primarului Valerică Pupăză, pentru recuperarea sumei de 8 milioane de euro, achitată în schimbul terenului pe care a început să construiască un centru logistic.

În cadrul aceleiași acțiuni legale, compania a solicitat și o despăgubire de 10 milioane de euro de la Consiliul Județean Dolj, entitatea care a eliberat autorizația de construire fără a obține aprobarea din partea Ministerului Apărării. De menționat că radarul de la Cârcea este un component al sistemului de apărare pentru zboruri la altitudini reduse în cadrul scutului de la Deveselu, potrivit Libertatea.ro.

Pe 30 august 2023, Tribunalul Dolj a înregistrat dosarul cu numărul 5201/63/2023, în care Lidl România a adus în instanță pe Valerică Pupăză, care este primarul comunei Cârcea din județul Dolj, și pe soția sa, Mihaela Pupăză. De asemenea, sunt părțile chemate în instanță cele trei companii pe care cei doi le dețin în comun cu copiii lor. Lidl a adus acțiune și împotriva Consiliului Județean Dolj și a președintelui acestuia.

„Compania cere 90 de milioane de lei daune, adică 18 milioane de euro, banii pe care i-a cheltuit cu cumpărarea terenului de la Cârcea și cu lucrările pe care le-a făcut acolo până când Armata le-a cerut să oprească totul pentru că se află într-o zonă cu regim special”, au declarat pentru Libertatea surse judiciare. Libertatea a dezvăluit investigația privind construcția depozitului Lidl, care s-a ridicat fără obținerea avizului Ministerului Apărării Naționale (MApN), în zona de acțiune a radarului NATO de la Cârcea, cu un an în urmă.

La momentul actual, lucrările de construcție au fost oprite prin decizia instanței, iar se află în proces de judecare pentru anularea autorizației de construire.În anul 2021, retailerul german Lidl a achiziționat o parcelă de teren cu o suprafață de 230.000 de metri pătrați, în cea mai mare parte de la familia lui Valerică Pupăză. Scopul achiziției a fost construirea unui centru logistic pentru deservirea regiunii sudice a României.

În luna iunie a anului 2021, Lidl a început lucrările de construcție pentru noua sa investiție. Însă, în ianuarie 2022, Ministerul Apărării Naționale a constatat apariția unei imense clădiri, cu o înălțime de 20 de metri, situată în apropierea Unității Militare 01812-Cârcea, care se afla în aria de acțiune a radarului NATO. Armata nu a acordat autorizația pentru această construcție. Reprezentanții MApN au emis o notificare către compania germană, solicitând oprirea lucrărilor și au informat Consiliul Județean Dolj că „autoritățile administrației locale județene au obligația de a integra în documentațiile de urbanism, conform legii, zonele supuse servituților aeronautice”.

MApN a cerut în instanță suspendarea lucrărilor

În luna aprilie a anului 2022, Ministerul Apărării Naționale a depus o cerere în instanță pentru suspendarea lucrărilor începute de către Lidl și pentru anularea autorizației de construire, pe motiv că acestea nu respectau prevederile legale.

În luna iulie, Ministerul condus la acea vreme de Vasile Dâncu a ajuns la un acord cu lanțul de magazine, prin care a consimțit la construcția depozitului în schimbul mutării radarului NATO, costurile fiind suportate de compania germană. Cu toate acestea, în luna septembrie, Tribunalul Dolj a anulat acordul extrajudiciar dintre Lidl și Armata Română.

Decizia a fost motivată de judecătoarea Florica Dudu, care a subliniat faptul că Armata nu poate opri un proces pe care l-a inițiat și că nu are prerogativa de a decide în numele interesului public, pe care trebuie să-l protejeze și nu să-l cedeze. Potrivit documentelor depuse de MApN în timpul procesului, noul depozit avea un impact semnificativ asupra funcționării echipamentelor militare și ar fi putut afecta eficacitatea radarului.

Lidl a încercat să obțină recuzarea judecătorului și transferul procesului de la Tribunalul Dolj, dar toate aceste demersuri ale avocaților companiei germane au fost respinse de instanță. În urma unei solicitări de informații privind procesul intentat familiei Pupăză și Consiliului Județean Dolj, Lidl a declarat: „Având în vedere că solicitarea dumneavoastră face referire la un dosar pe rol și un proces în desfășurare, vă rugăm să înțelegeți că nu vă putem oferi niciun fel de informații pe această temă”, a transmis echipa de comunicare a Lidl România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.