La IPJ Gorj a inceput “Săptămâna Prevenirii Criminalităţii“

0

În perioada 26 – 30 septembrie a.c., Poliția Română, prin structurile de prevenire a criminalității, organizează şi desfăşoară, la nivel naţional, cea de-a unsprezecea ediţie a „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii”.

Activităţile desfăşurate, selectate în baza priorităţilor Poliţiei Române pentru anul 2016, urmăresc conștientizarea cetățenilor cu privire la necesitatea adoptării unor măsuri de autoprotecţie, precum şi prezentarea consecinţelor ce decurg din comiterea de infracţiuni.

În intervalul menţionat, se vor desfăşura activităţi structurate pe domenii de prevenire, fiecare zi având o altă temă. În organizarea şi derularea acestor acţiuni, vor fi cooptaţi parteneri din diverse domenii: autorităţi locale, unităţi de învăţământ, societăţi comerciale, organizaţii neguvernamentale, instituţii guvernamentale și mass-media.

În această perioadă, poliţiştii vor participa la dezbateri pe teme de interes (delincvenţa juvenilă, victimizarea minorilor, consumul de droguri, traficul de persoane, siguranţa în mediul on-line, infracţiunile contra patrimoniului, infracţiunile comise cu violenţă și siguranţa rutieră) şi vor avea întâlniri cu elevi, părinţi, profesori şi directori ai unităţilor de învăţământ, bătrâni, administratori de societăţi comerciale şi de imobile, reprezentanţi ai comunităţilor multiculturale etc..

De asemenea, poliţiştii vor distribui materiale preventive în spaţii publice, vor organiza puncte fixe de informare pentru cetăţeni, expoziţii pe teme de prevenire și vor fi prezentate filme educative şi programe preventive.

 

 

PROGRAMUL INSPECTORATULUI DE POLIŢIE JUDEŢEAN GORJ

PENTRU SĂPTĂMÂNA PREVENIRII CRIMINALITĂŢII

26-30 SEPTEMBRIE 2016

 

 

Luni, 26 septembrie 2016 – Tema – Prevenirea delincvenței juvenile

–       1000 – 1300 – Prelegeri, concursuri, dezbateri cu tema ,,Prevenirea delincvenței juvenile – Prioritate a Poliției Române ”, cu elevii şi cadrele didactice.

Organizatori: IPJ Gorj, ISJ Gorj, DGASPC.

Locatie: Colegiul Naţional „Spiru Haret”, Şcoala Gimnazială „Pompiliu Marcea”, Şcoala Gimnazială „Constantin Săvoiu”;

Participă: elevi, cadre didactice

 

–       1400 –1600 Punct de informare – distribuirea de materiale cu informaţii şi recomandări precum și discuţii cu cetăţenii, cu tema „Spunem STOP delincvenţei juvenile!”

Organizatori: IPJ Gorj – BAPC cu partenerii Echipei Intersectoriale Locale

Locaţie :  zona pietonală din Municipiul Târgu- Jiu (Piaţa Prefecturii)

Participă:   elevi, părinţi, cadre didactice, comunitatea

 

–  1400 –1600 Prezentare tehnica din dotarea IPJ Gorj,  mijloacele şi metode de intervenţie, modul de utilizare a mijloacelor criminalistice în scopul identificării autorilor de infracţiuni şi administrarea probatoriului, discuţii cu cetăţenii pentru diminuarea riscului victimal şi prevenirea delincvenţei juvenile și victimizării minorilor.

Organizatori:  IPJ Gorj – BAPC, Serviciul Criminalistic, SAS, Serviciul Rutier.

Locaţie :  zona pietonală din Municipiul Târgu-Jiu (Piaţa Prefecturii)

Participă:   elevii, partenerii IPJ Gorj, comunitatea

 

 

 

Marţi, 27 septembrie 2016 – Tema – Prevenirea victimizării minorilor 

–       1000 – 1330 Atelier de lucru pictură şi desen cu tema „Copilărie fără lacrimi”, care se va încheia cu o expoziţie şi premierea celor mai bune lucrări, dezbateri pe tema victimizării minorilor.

Organizatori: IPJ Gorj – BAPC cu partenerii Echipei Intersectoriale Locale

Locaţie : Centrul de zi „Iasomia” Tg-Jiu

Participă:  elevi, părinţi, cadre didactice

 

  • 1000 – 1500 Caravana Prevenirii criminalitățiiîntâlniri cu elevii, cadrele didactice, distribuire de pliante cu informații privind prevenirea victimizării minorilor, prezentare autospeciale din dotarea poliţiei, discuţii cu cei prezenţi pentru promovarea respectului pentru lege şi faţă de profesioniştii care, cu pasiune şi dăruire îşi dedică întreaga lor capacitate serviciului pus în slujba cetăţeanului.

–         Organizatori: IPJ Gorj – BAPC, Serviciului Criminalistic, Serviciului Rutier, Serviciului pentru Acţiuni Speciale

–           Locaţie : Colegiul Naţional „Tudor Arghezi” Tg-Cărbuneşti, Şcolile Gimnaziale Licurici, Hurezani, Căpreni şi Liceul Tehnologic Stoina;

–          Participă:  elevi, părinţi, cadre didactice

 

Miercuri 28 septembrie 2016  – Tema – Prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului

–       1000 – 1200 Întâlnire cu grup ţintă persoanele de vârsta a III-a cu tema „Adoptarea  unor măsuri minime de autoprotecţie pt. siguranţa personală”, prelegeri, informări, dezbateri pentru prevenirea infracţiunilor de furt şi diminuarea riscului de victimizare, realizate de lucrătorii BAPC împreună cu partenerii.

Organizatori: IPJ Gorj – BAPC cu partenerii Echipei Intersectoriale Locale

Locaţie : Clubul persoanelor de vârsta a III-a Magnolia, Parcul Central

Participă: persoanele de vârsta a III-a

–       1230 – 1400 Informare, distribuire de pliante pentru prevenirea infracțiunilor de înșelăciune, prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului şi diminuarea riscului de victimizare, realizate de lucrătorii BAPC împreună cu partenerii .

Organizatori: IPJ Gorj, Primăria mun. Târgu-Jiu – DPPS, partenerii EIL

Locaţie :   Piaţa Centrală

Participă: gestionarii, administratorii societăţilor comerciale, cetățenii.

 

1230 –1530 Punct de informare – distribuirea de materiale cu informaţii şi recomandări precum și discuţii cu cetăţenii în scopul prevenirii infracțiunilor contra patrimoniului.

Organizatori: IPJ Gorj – BAPC cu partenerii EIL.

Locaţie :  zona Complexului Comercial Shopping City Târgu-Jiu

Participă:  comunitatea

 

 Joi 29.09.2016 – Tema  –  Prevenirea infracţiunilor cu violenţă

–       1000 – 1130 Prelegeri, informări, dezbateri cu tema ,,Prevenirea infracţiunilor comise cu violenţă, cu beneficiarii Centrului de Zi „Mama şi Copilul”.

Organizatori IPJ Gorj, partenerii E.I.L.

Locaţie : Centrului de Zi „Mama şi Copilul” 23 August Târgu-Jiu

Participă:  beneficiarii centrului.

–       1130-1300 Prelegeri, informări, dezbateri cu tema ,,Prevenirea infracţiunilor comise cu violenţă,  distribuirea de materiale cu informaţii şi recomandări precum și discuţii cu cetăţenii.

Organizatori: IPJ Gorj – BAPC, poliţist de proximitate, partenerii E.I.L.

Locaţie :  Partida romilor PRO Europa;

Participă:   comunitatea.

1330 –1530 Punct de informare – distribuirea de materiale cu informaţii şi recomandări, discuţii cu cetăţenii în scopul prevenirii infracțiunilor comise cu violenţă, precum şi o expoziţie de desene cu mesaje nonviolente.

Organizatori: IPJ Gorj – BAPC cu partenerii EIL.

Locaţie :  zona Piaţa Prefecturii Tg-Jiu;

Participă:  comunitatea.

 

Vineri, 30 septembrie 2016  –  Tema – Siguranţa rutieră

–       0900 – 1100 – Prelegeri, informări, dezbateri, concursuri pe teme rutiere în unităţi de învăţământ din mun. Târgu-Jiu, cu tema „Ştiu să circul în siguranţă!

Organizatori: IPJ Gorj – BAPC, Serviciul Rutier, Biroul Rutier;

Locaţie : Colegiul Naţional ”Tudor Vladimirescu” Târgu-Jiu

Participă:   elevi, părinţi, cadre didactice

 

–       1100 – 1300 – Concursuri de biciclete în zona Piața Prefecturii din mun. Târgu-Jiu cu tema „Siguranţa rutieră

Organizatori: IPJ Gorj – BAPC, Serviciul Rutier, Biroul Rutier, Complexul Comercial Decathlon

Locaţie : Piața Prefecturii din mun. Târgu-Jiu

Participă:   elevi, părinţi, cadre didactice

 

1300 – 1500  – Realizarea unor demonstraţii practice privind traversarea regulamentară, cu elevii, patrule şcolare şi cadrele didactice, cu tema „Traversez în siguranţă!”

Organizatori: IPJ Gorj – BAPC, Serviciul Rutier, Biroul Rutier;

Locaţie : Liceul Sportiv din mun.Târgu-Jiu, Şcoala Gimnazială Scoarţa

Participă:   elevi, părinţi, cadre didactice

 

1600 –1800 Punct de informare – distribuirea de materiale cu informaţii şi recomandări, discuţii cu cetăţenii în scopul prevenirii  accidentelor rutiere.

Organizatori: IPJ Gorj – BAPC, Serviciul Rutier.

Locaţie :  zona Complexului Comercial Shopping City Tg-Jiu

Participă:  comunitatea.

 

De asemenea, la nivelul subunităţilor, secţiilor şi posturilor de poliţie, sunt organizate activităţi cu caracter informativ-preventiv, conform agendei prevăzute pentru „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii 2016”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here