Klaus Iohannis: Misiunea Armatei României in Afganistan va ramane in cartile de istorie

0
iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a participat, miercuri, la ceremonia militară prilejuită de încheierea misiunii NATO Resolute Support din Teatrul de Operații din Afganistan.

”Marcam astazi, o zi cu totul speciala marcata de emotie si recunostinta. Ori de cate ori vorbim despre eroii Romaniei, despre cei mereu gata de sacrificiu suprem pentru patria noastra, avem, poate, tendinta sa ne gandim la trecut. Eroismul si iubirea de tara sunt si astazi printre valorile fundamentale ale natiunii noastre si de ce dovezi mai temeinice avem nevoie decat de sacrificiile uriase ale celor care au luat parte la una dintre cele mai dificile operatii ale armatei noastre. Misiunea Fortelor Armate in Afganistan va ramane in cartile de istorie drept cea mai lunga, complexa si importanta operatie militara de dupa  Cel de-al Doilea Război Mondial.

Pe parcursul a 19 ani, peste 32.000 de militari au participat la acţiunile desfăşurate în Afganistan. Sunt mii de femei şi bărbaţi care au lăsat în ţară părinţi, cărora nu au mai putut să le fie aproape când le-a fost greu, au lăsat în ţară copii, pe care nu i-au mai putut vedea crescând, au lăsat oameni dragi, de care s-au despărţit o vreme pentru a lua parte la o misiune care le-a pus viaţa în pericol.

Este un efort susţinut, pe care doar oamenii devotaţi şi curajoşi sunt capabili să îl facă, şi pentru toate acestea vă suntem profund recunoscători tuturor celor care aţi fost implicaţi.

Participarea la această amplă operaţie militară a reprezentat şi o poziţionare strategică importantă a României, ţara noastră aşezându-se astfel alături de statele membre NATO în războiul global împotriva terorismului şi demonstrând aderarea autentică la un set de valori euro-atlantice.

Totodată, România a arătat că este un partener de încredere al Statelor Unite ale Americii, greu încercate de atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001.”, a declarat presedintele Klaus Iohannis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here