iohannis, urgenta

Eu sunt ferm convins că România nu poate fi puternică decât dacă se bazează pe cunoaştere şi inovare. De aceea trebuie găsite soluţii pentru stimularea inovării, încurajarea investiţiilor şi creşterea rolului cercetării în domenii-cheie, cum sunt medicina, biotehnologia sau energia verde, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, la finalul vizitei la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice Râmnicu Vâlcea.

”Finanţarea prin fonduri structurale reprezintă o soluţie pentru sistemul medical românesc, care ar contribui atât la menţinerea tinerilor medici şi cercetători în ţară, cât şi la reîntoarcerea celor plecaţi sau la implicarea diasporei în proiectele din România.

M-am bucurat să văd la Institutul de la Râmnicu Vâlcea un astfel de management, care îmbină cercetarea cu transferul tehnologic, cei de aici înţelegând să fie deschizători de drumuri pentru domenii de viitor în România. Cele două proiecte ale Institutului, în valoare de peste 23 de milioane de euro, alocate prin Programul Operaţional Competitivitate, vor creşte capabilitatea de cercetare-dezvoltare-inovare a Institutului în ceea ce priveşte energia pe bază de hidrogen şi domeniul nuclear, a declarat presedintele.

Intrebat de un jurnalist daca mai este posibilă acea revenire în V a economiei şi când mai exact s-ar vorbi despre o revenire totală a economiei din România, presedintele Iohannis a spus ca economia Romaniei isi revine, dar finantele 

”Revenirea în V este o realitate, este demonstrată de toate statisticile şi este un lucru extrem de îmbucurător pentru noi. Însă despre ce vorbim aici când avem deficit – economia şi-a revenit, dar noi nu vrem să strangulăm această revenire. Dimpotrivă, vrem să încurajăm economia să crească mai mult şi mai repede. Exact pentru acest obiectiv a fost tot amânate anumite plăţi care trebuiau făcute la bugetul de stat şi, pe de altă parte, au fost construite programe de sprijin pentru diferite sectoare. Deci, în condiţiile revenirii economiei, noi totuşi am permis firmelor să nu-şi plătească acum, repede, toate dările – deci banii la buget nu s-au încasat. Pe de altă parte, este evident că aceste programe, absolut necesare de sprijin în diferitele sectoare ale economiei, se fac cu bani care se cheltuie tot de la buget.

Deci, economia îşi revine, dar finanţele publice au rămas puţin în urmă şi pentru a putea onora toate plăţile, salarii, pensii, programe de sprijin în economie, este nevoie de bani şi această nevoie de bani a crescut un pic – trebuie să recunoaştem, un pic – deficitul, dar sunt bani bine investiţi”, a mai adaugat presedintele Iohannis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here