Inspecţia Judiciară a exercitat miercuri o nouă acţiune disciplinară,  faţă de Laura Codruţa Kovesi, procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Inspecţia cere sancționarea Laurei Codruța Kovesi, pentru că nu s-a prezentat în fața comisiei parlamentare care a anchetat alegerile prezidențiale din anul 2009. 

  Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de Laura Codruţa Kovesi, procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (“DNA”) pentru manifestări care aduc atingere onoarei profesionale şi prestigiului justiţiei săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu şi nerespectarea deciziilor Curţii Constituţionale, abateri disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a) şi ş) din Legea nr. 303/2004.

În motivarea acţiunii s-a reţinut că procurorul şef al DNA a încălcat dispoziţiile explicite ale Deciziei Curţii Constituţionale nr. 611 din 03 noiembrie 2017 prin refuzul de a se prezenta în faţa Parlamentului României – Comisia specială de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din anul 2009 şi de rezultatul scrutinului prezidenţial şi de a furniza informaţiile solicitate sau de a pune la dispoziţie celelalte documente sau mijloace de probă deţinute, utile activităţii comisiei.

Totodată, prin poziţia publică a procurorului şef al DNA, manifestată ulterior Deciziei Curţii Constituţionale, a fost afectată onoarea profesională şi prestigiul funcţiei de magistrat cu consecinţa încălcării dispoziţiilor
– articolelor 4 alin. (1) şi 90 din Legea nr. 303/2004,
– art.104 din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, precum şi ale
– articolelor 7, 17, 18 şi 20 din Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor.

Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la răspunderea procurorului în cauză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here