Meteorologii au emis, marti dimineata, o noua atentionare Cod galben de disconfort termic accentuat şi caniculă care va persista pe tot parcursul zilei de 13 august,  dar şi o informare meteo de instabilitate atmosferică şi ploi însemnate cantitativ, informare valabila pentru intervalul 14 august ora 9.00 – 16 august, ora 9.00.

 

 

MESAJ 1

ACTUALIZARE ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ
COD GALBEN 
Fenomene vizate: disconfort termic accentuat și caniculă
Interval de valabilitate: 13 august
Zone afectate: conform textului și hărții

       Canicula va persista pe arii extinse în zonele de câmpie și de podiș, unde disconfortul termic va fi în continuare accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unităţi.
Temperaturile maxime, cu mult mai mari decât mediile climatologice specifice perioadei, se vor situa în general între 34 și 37 de grade, cu cele mai ridicate valori în regiunile vestice și sud-vestice.

 

                                                                                     MESAJ 2
                                                              INFORMARE METEOROLOGICĂ

Fenomene vizate: manifestări de instabilitate atmosferică, cantități de apă însemnate
Interval de valabilitate: 14 august ora 9 – 16 august, ora 9
Zone afectate: conform textulu

 

Vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului, vijelii, averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și grindină. Astfel de fenomene vor fi mai frecvente la început în regiunile vestice și nord-vestice, apoi aria lor se va extinde treptat și în restul teritoriului.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 20 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

Notă: Pe parcursul zilei de miercuri (14 august), disconfortul termic și canicula vor persista în sudul, estul și centrul teritoriului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here