Generatia Y – intre ambitie si indiferenta

Generatia Y – intre ambitie si indiferenta

Generatia Y cuprinde toate persoanele nascute intre 1980 si 1990. Supranumiti si „mileniali”, tinerii cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani au un set de valori si principii care difera foarte mult de cele ale generatiilor precedente.

Caracterizati de narcisism si individualism, acestia isi vad intotdeauna propriul interes si nu acorda o atentie foarte mare persoanelor din jur.

Iata care sunt prioritatile unui milenial si ce valori il caracterizeaza:

Independenta financiara. Tinerii din ziua de azi sunt de-a dreptul obsedati de ideea independentei financiare. Nu le place sa depinda de nimeni si de nimic si vor sa ajunga departe prin fortele proprii. Prioritatile lor sunt sa-si cumpere o casa si o masina, familia ocupand un loc secundar in planul lor bine pus la punct. Avantajul tinerilor este ca sunt ajutati de numeroase programe imobiliare, cum ar fi „Prima casa”, cu ajutorul careia isi pot achizitiona rapid o locuinta. In voga sunt spatiile de locuit din proximitatea Bucurestiului, cum ar fi aceste case noi in Ilfov de la Cubic Residence, intrucat sunt mai ieftine, fiind amplasate in zone linistite si apropiate de natura. In ceea ce priveste automobilele, o mare parte dintre tineri sunt norocosi pentru ca pot conduce masina parintilor, care le permit sa o foloseasca atata vreme cat o intretin corespunzator si o alimenteaza periodic. Daca si masina ta are nevoie de reparatii sau trebuie sa cumperi accesorii auto, vezi aici mai multe produse pentru ingrijirea masinii.

Preocuparea fata de propria persoana atinge cote maxime. Tinerii din ziua de azi sunt foarte egocentrici, iar solidaritatea si altruismul nu reprezinta valori de top pentru ei. De aceea, din ce in ce mai putini tineri se implica in programe de voluntariat si nu sunt deloc interesati sa lucreze in domenii caritabile. Dragostea exagerata fata de sine reiese din faptul ca tinerii tin foarte mult la imagine. Acestia isi cumpara numai haine de firma si dispozitive tehnologice de ultima ora, ostracizandu-i pe cei care nu se aseamana cu ei din acest punct de vedere. Intr-o lume dictata de brand-uri si reputatie, tinerii investesc mai mult timp in crearea si mentinerea unor aparente impecabile, in vreme ce personalitatea si caracterul lor au de suferit. Acest lucru se reflecta chiar si la nivel de conversatie. Cele mai populare subiecte sunt legate de sesiunile de shopping-uri, ultimele gadget-uri cumparate sau vacantele scumpe petrecute in tari exotice. Devine din ce in ce mai greu sa porti o discutie autentica si profunda cu un tanar de 20-25 de ani, in conditiile in care acesta tinde foarte mult catre superficialitate.

  • Salarii mari si munca putina. Generatia Y este caracterizata de idealism. Tinerii nu au asteptari realiste de la viata. Ei isi doresc joburi bine platite, dar nu sunt dispusi sa munceasca pentru salariile enorme care, in conceptia lor, li se cuvin. A fi dornic sa lupti pentru dezvoltarea ta profesionala este un lucru. A pretinde recompense nerealiste cand stii foarte bine ca nu le meriti este cu totul altceva. Acest comportament are legatura cu educatia lor si modul in care au fost crescuti. Probabil ca parintii le-au oferit tot ce au vrut pe cand erau copii, satisfacandu-le fiecare moft, desi ar fi trebuit sa le impuna anumite limite. Astfel, copiii au crescut cu impresia ca daca vor ceva, il pot obtine negresit, ceea ce nu este in totalitate adevarat. Odata ajunsi la maturitate, acestia vor trebui sa se descurce singuri si sa munceasca din greu pentru a-i indeplini scopurile. Desigur, multi se bucura de sprijinul parintilor chiar si dupa ce depasesc varsta de 20 de ani, insa nu toti au parte de noroc.

Generatia Y este capricioasa. Tinerii fluctueaza in permanenta intre convingerea ca sunt capabili de lucruri marete si sentimentul de neputinta cand observa ca viata e mai grea decat au crezut vreodata ca va fi. Este, poate, cea mai indecisa generatie de pana acum.

Leave a Reply

Your email address will not be published.