Fostul sef al ANAF, Gelu Diaconu, vorbeste despre digitalizarea ANAF si cum a fost stopat un program de informatizare a Fiscului. De asemenea, Diaconu da si un sfat, si anume, renuntarea la inițiativa PPP pentru crearea sistemului IT al ANAF.

Parteneriatul Public Privat de la ANAF)

Parteneriatul Public Privat (PPP) sau metoda clasica de spoliere a banilor publici

Din prima zi a alungarii mele de la ANAF cu ajutorul decisiv al procurorului Tulus și al complicilor sai, am atras atenția ca procesul de reforma (prin informatizare/digitalizare) al administrației fiscale va fi compromis.

Știam colcaiala de interese din spate! Nu degeaba se cheltuisera pana la începerea programului cu Banca Mondiala (BM) peste 100 de milioane de euro pe un sistem IT învechit, greoi, lipsit de resurse pentru dezvoltare și aflat permanent în pragul colapsului.

Cei mai buni specialiști ai ANAF au muncit pana la epuizare sa asigure derularea în grafic a proiectului cu BM.
Era totuși, la începutul lui 2016, o întârziere de cca. 3-6 luni în realizarea proiectului pentru care eram aspru criticat de unii deontologi atoatestiutori din presa.

S-a ajuns apoi, e drept mai anevoios, exact la începutul guvernării PSD, la final: depunerea ofertelor de către 6 mari soft-developeri. Se obligau fiecare, potrivit specificației tehnice sa realizeze, pana cel târziu în 2019, un SISTEM INFORMATIC INTEGRAT DE GESTIUNE A VENITURILOR STATULUI. O soluție informatica predefinita de tip COTS, extrem de complexa (și care funcționează perfect în alte state civilizate), care avea însă din start o “hiba”: o modificare legislativa în domeniul taxării putea fi preluata de sistem doar într-o perioada mai îndelungată.

Ori în România, orice politruc alfabetizat din Slatina sau de aiurea, crede ca este de datoria lui ca zilnic sa propună modificări de taxe (creșteri, scăderi, exceptari, exonerari, restituirii, etc.)!!! Uitați-vă și astăzi, chiar la liderii opozitiei, cum au zilnic initiative in domeniul fiscalității!

Și uite asa, în timpul guvernării Tudose, la inițiativa lui Misa, un pilos bezmetic devenit ministru, se ia decizia blocării proiectului cu BM și transferarea structurii IT din ANAF la MFP sub denumirea pompoasa de CENTRUL NATIONAL DE INFORMAȚII FINANCIARE.

Un proiect derulat după procedurile și sub stricta supraveghere a BM, avea sa fie îngroapat definitiv de o mana de hulpavi interesați din mandatul lui Orlando. După ce se cheltuisera deja 18 mil de euro.

De ce au făcut asta? Răspunsul îl avem imediat: pentru a face loc inițiativei lui Valcov, un infractor pur sânge, la care au aderat imediat Orlando și Ghizdeanu, gradatul priceput în toate. Măreața inițiativa a PARTENERIATULUI PUBLIC PRIVAT! De data aceasta alocand 150 de milioane de euro, adică o suma dubla fata de proiectul cu BM.

Cu toții știm ca partenerul privat trebuie sa-si recupereze investiția printr-o taxa. Cum se va calcula aceasta taxa? Vor da bani la “pausal” contribuabilii sau direct de la buget?
Cine este în stare sa definească dpdv informatic “aici suntem și trebuie sa ajungem aici”?

În instabilitate legislativa actuala cerințele de proiect sunt o fata morgana.
Cine va fi în stare sa recepționeze un asemenea proiect?
Proiectul cu BM s-a oprit și pentru ca nu a fost nimeni în stare sa avizeze vreuna din soluțiile propuse.

Ceea ce se vrea este în fapt dorința de a oferi pe tava, contra unui cost enorm cvasi-permanent, unui “partener privat” administrarea fiscala din statul roman!
Va veni un “străin” sa facă pe bani grei ce și când vrea/poate el??
ANAF devine astfel “chiriaș” al propriului sistem informatic??

Ori motivul pentru care BM a oprit și proiectul de reforma inițiat în 2006, pe vremea ministrului Vladescu, a fost ca ANAF trebuia sa fie proprietarul de drept al investiției, respectiv a codului sursa.
Ar mai fi multe de spus dar și asa textul este foarte lung.
De aceea va conjur pe toti cei implicati: opriti aceasta inițiativa PPP pentru crearea sistemului IT al ANAF.
Nu are Codul Penal suficienta pedeapsa cata vi se cuvine pentru ceea ce ați făcut și vreți sa faceți din ANAF!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here