Fostul premier Florin Citu sustine ca, daca veniturile la buget cresc din cauza inflației, de ce a decis PSD să suplimenteze împrumuturile pe o piață cu dobânzi mari și în creștere?

„Incompetența, dispreț față de banii românilor sau subminarea economiei naționale?

Inflația mare a dus la creșterea veniturilor la buget. Este un efect secundar de care se poate profita pe termen foarte scurt pentru a îmbunătăți situația financiară a guvernului – plata datoriilor.

Cu toate acestea, la această rectificare, deficitul bugetar crește față de cel inițial cu aproximativ 3.2 miliarde lei.

Asta înseamnă că pe lângă cele 146 miliarde lei pe care le avea de împrumutat în 2022, statul român trebuie să mai împrumute încă 3.2 miliarde lei la dobânzi aproape de 9%.

Că să înțelegeți cât de gravă este situația cu dobânzi de 9% pe an suma rambursată se dublează în 8 ani. Iar multe din împrumuturile pe care le-a făcut statul român anul acesta sunt cu scadențe mai mari de 10 ani. Adică rambursăm mai mult decât dublul sumei împrumutate.

Această creștere a deficitului cu 3.2 miliarde lei nu are sens nici dacă ne uităm la ce se întâmplă cu cheltuielile cu dobânzile în buget. Față de bugetul inițial au crescut deja cu 4.3 miliarde lei și au ajuns la 24.4 miliarde lei. Și suntem abia la jumătatea anului. Până la finalul anului, dacă adăugăm și dobânzile pentru cele 3.2 miliarde pe care trebuie să le împrumute în plus statul român, ajungem ca doar cheltuielile cu dobânzile să ne coste de la buget aproape 30 de miliarde lei. DOAR cheltuieli cu dobânzile!!! Să ne spună PSD ce se putea face cu acești bani.

Câteva întrebări.

În condițiile în care veniturile la buget cresc din cauza inflației, de ce a decis PSD să suplimenteze împrumuturile pe o piață cu dobânzi mari și în creștere?

Este voit acest transfer suplimentar, câteva miliarde de lei, al banilor românilor în buzunarele băncilor? Dacă da, atunci vorbim de subminarea economiei naționale?

Este incompetența?

Este doar dispreț față de banii românilor?

La următoarea ședință a conducerii PNL voi prezenta câteva propuneri/soluții, ” scrie Florin Citu, pe pagina de Facebook.

Urmăriți Cronica Olteniei și pe Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.