suprafata, subventie miristiFermierii care nu respecta bunele condiţii agricole şi de mediu GAEC 5 şi GAEC 8 risca sa fie penalizati la plata subventiilor, anunţa Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură

Fermierii care nu respecta conditiile GAEC 5 si 8 li se vor aplica reduceri la suma totala de plata, conform modului de aplicare a sanctiunilor pentru nerespectarea GAEC. Fermierul care utilizeaza teren arabil, inclusiv pajisti temporare si permanente nu trebuie sa arda miristile si/sau resturile vegetale rezultate dupa recoltarea culturilor (paie de cereale paioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapita, inclusiv iarba ramasa dupa cosirea pajistilor.

Rolul acestor conditionalitati este mentinerea materiei organice în sol, prevenirea poluarii atmosferei si mentinerea unui nivel minim de întretinere a solului prin protejarea pajistilor permanente. Pentru supravegherea respectarii de catre fermieri a acestor masuri, intre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, Garda Nationala de Mediu si Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta a fost încheiat un Protocol de colaborare al carui scop este cresterea eficientei actiunilor de control privind respectarea, de catre fermierii care solicita plati directe, a condiţiilor GAEC referitoare la arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil si la arderea pajistilor permanente.

Conformitatea / neconformitatea cu GAEC5 si GAEC8 se stabileste la controlul pe teren, unde se constata daca miristea sau resturile vegetale au fost sau nu arse. În cazul în care arderea a fost provocata de cauze necunoscute, iar agricultorul prezinta sesizarea înregistrata la politie sau la Inspectoratul general pentru situatii de urgenta privind acest fapt se considera ca GAEC 5 este respectat. Documentele doveditoare trebuie emise de catre autoritatile competente înainte de data efectuarii controlului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here