Cu trei decenii in urma, Electroputere Craiova se mandrea cu peste 10 mii de angajati si cu o productie record de locomotive si transfaormatoare electrice. Odata cu picarea comunismului, uzina craioveana avea sa intre pe un drum fara intoarcere, un drum al dezastrului pentru foarte multi craioveni, dar foarte benefic pentru un numar restrans de oameni cu un statut aparte.

cantina electroputere, paragina, ctraiova

Clasata ca cea mai mare uzina din Oltenia si numarul doi in Europa la productia de transfoarmatoare si locomotive, uzina craioveana s-a nascut in capitalism, s-a dezvoltat in socaialism, si a murit tot in capitalism. Un destin tragic pentru toata zona Craiovei si a Olteniei.

 

Muncitorii de la Electroputere, acum pensionari onorabili, isi amintesc cu nostalgie vremurile anilor ’60-’70 sau chiar ’80, cand se lucra in trei ture, iar muncitorii, desi lucrau de ani de zile impreuna, nu se cunosteau toti, din cauza numarului foarte mare de personal, peste 10 de muncitori.

”Cand intram pe poarte fabricii nu ne cunosteam intre noi, am legat multe prietenii in toti acei ani, dar nu ne puteam cunoaste toti, numarul de angajati din uzinele Electroputere era foarte mare, cam cati locuitori avea orasul Filiasi.

electroputere craiova, dezastru

Aveam multe comenzi, majoritate din tari mai sarace si tot comuniste, dar aveam de lucru, asta insemna mult. Acum, daca privim in urma ce s-a intamplat, vedem cum anumite persoane au beneficiat de munca multor mii de oameni, cine plateste acest dezastru fara margini.

Daca uzina nu sufera acele schimbari proaste din anii 90 si 2000, cu siguranta ar fi rezistat si in ziua de astazi. Cum sa explici oamenilor ca nu puteai continua. De ce? Comenzi au fost tot timpul, la un moment dat au inceput sa intarzie aceste comenzi, respectivii nu au mai lucrat cu noi, si uite asa s-a asjuns unde s-a ajuns. Interesele au fost altele: nu sa producem, ci sa desfiintam si sa vinde la fier vechi totul, asa cu s-a si intamplat”, spune Leon Croitoru, un fost sef de sectie la uzinele craiovene.

 

Un alt martor spune ca meritam acest lucru:  ”Poporul roman isi merita soarta”

”Nu trebuie sa ne plangenm nimanui, de aceiasi soarta a avut parte toata Romania, nu doar uzinele Electroputere. Nu trebuie sa privim asa lucrurile, in Craiova au fost multe uzine, adevarat, nu atat de mari ca Electroputere, si ce vedem, mai exista ceva?! Nu! Nu! Au fost vandute toate la fier vechi, sub pretextul unor privatizari(…) O hotie pe fata. Totul s-a facut ca la carte.

Daca se dore privatizare se faceau acele investiitii si fabrica traia in continuare, astazi are 250 de angajati, din care 80 in somaj tehnic si nu se stie daca anul viitor mai exista. De la aproape 11 mii de angajati. Aceasta fabrica nu a fost facuta de comunisti, ei au preluat-o, au investit in tehnologie si au reusit foarte multe performante pentru vremea respectiva. Poporul roman isi merita soarta, el a vrut asta si a primit exact ce a meritat”, spune Gheorghe Baraliu, fost CTC- ist la uzinele Electroputere.

Fondată în 1949, a fost una dintre cele mai mari companii industriale din România. Electroputere Craiova a fost privatizată la finalul anului 2007, când 62,8% din capitalul social a fost preluat de la AVAS de firma saudită Al-Arrab Contracting Limited pentru suma modica de 2,3 milioane euro.

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here