Dupa10 ani de absenta, Radio Europa Libera revine in Romania

Dupa10 ani de absenta, Radio Europa Libera revine in Romania

Astazi are loc un moment important in presa romaneasca, si anume, redeschidere  redactiei Radio Europa Libera in Romania, dupa o absenta de peste 10 ani.  La eveniment a participat si presedintele Klaus Iohannis.


“Aici e Radio Europa Liberă! Se va auzi, începând de astăzi, din nou în România, chiar dacă într-o formulă nouă, adaptată tehnologic lumii în care trăim. Salut cu bucurie această relansare cu atât mai mult cu cât Radio Europa Liberă a reprezentat oxigenul nostru mediatic atât de necesar supravieţuirii în perioada comunistă.

Aţi fost, înainte de 1989, pentru mulţi ani de zile, printre puţinele surse preţioase de informaţii pe care puterea comunistă dorea, în mod abuziv şi prin cenzură, să le ascundă românilor. Prin opiniile şi analizele colaboratorilor dumneavoastră, aţi contribuit la răspândirea adevărului despre acel regim odios care acţiona împotriva oamenilor.
În acele vremuri, posturi precum Radio Europa Liberă reprezentau adevărate bastioane ale libertăţii, care au întreţinut aspiraţiile occidentale ale românilor şi speranţa că eliberarea de comunism este posibilă.

Redeschiderea redacţiei în limba română este o veste bună, pentru că o societate sănătoasă se bazează pe o presă liberă, iar dumneavoastră aţi demonstrat că sunteţi profesionişti în acest domeniu.
Într-o Europă divizată, care se confruntă cu multiple ameninţări, unele dintre ele de natură internă, avem nevoie de presă independentă care să ajute cetăţenii să discearnă adevărul într-un ocean mediatic de minciună, ştiri false şi manipulare.

Tendinţe extrem de periculoase pe care le credeam îngropate într-un trecut sumbru au reapărut astăzi, ascunse sub forme subversive, în discursurile populiste şi pline de demagogie ale unor politicieni dispuşi să sacrifice chiar viitorul unei naţiuni în numele unor interese meschine şi personale.

Umbra întunecată a intoleranţei, autocraţiei şi a discursului urii se abate iar asupra continentului nostru.
De aceea, demersul dumneavoastră devine cu atât mai important. Aveţi o dublă responsabilitate, de a vă ridica la înălţimea renumelui istoric al postului dumneavoastră şi de a deveni un avanpost respectat în misiunea nobilă a corectei informări.

Gradul de democraţie al unei naţiuni este indisolubil legat de capacitatea de a proteja independenţa jurnaliştilor şi de a încuraja corectitudinea şi echilibrul editorial. Răspândirea de articole eronate, lansarea de campanii mediatice care vizează atingerea unor ţinte politice şi care dăunează grav interesului public şi stabilităţii statului pot fi stopate prin efortul jurnaliştilor oneşti, care urmăresc mereu aflarea adevărului şi îşi respectă integritatea profesională.

Existenţa presei independente este vitală pentru sănătatea societăţii noastre. Nu poate fi imaginată o Românie liberă într-o Europă liberă fără cel mai de preţ apărător al democraţiei – presa liberă. Există jurnalişti care merită să fie susţinuţi şi al căror efort de a-şi păstra verticalitatea avem datoria de a-l recunoaşte. Îi încurajez pe toţi să continue şi să nu renunţe la standardele lor etice.

Campaniile de denigrare şi atacurile personale la adresa unor jurnalişti confirmă că pe unii politicieni îi deranjează libertatea de exprimare şi adevărul spus oamenilor.
Sper ca relansarea Radio Europa Liberă, în primul an al noului secol de existenţă a României şi la 30 de ani de la înlăturarea dictaturii în 1989, să marcheze reafirmarea valorilor care fac profesia de jurnalist una esenţială într-o democraţie”, a declarat presedintele Iohannis.

Cu acest prilej a fost lansata si o pagina de web pentru România romania.europaliberă.org.

În urma căderii regimurilor comuniste în Europa de Est și în Uniunea Sovietică, bugetul pentru RFE/RL a fost redus în mod considerabil. Centrala postului de radio a fost mutată la Praga în 1995, iar operațiile europene au fost mult reduse, cu excepția celor ale departamentului slav de sud.

Emisiile

Totuși, operațiile au fost extinse în alte zone; în 1998 și-au început trasmisiile Radio Free Iraq și în 1999 a luat ființă și o emisiune în limba persană (farsi) (Radio Farda).

În 1999 a început o emisiune în Kosovo. În anul 2002, Radio Free Afghanistan și-a reluat emisiunile și s-a unit cu Radio Farda. Începând din 1994, sarcinile de coordonare ale forului tutelar BIB au fost preluate de Comitetul Guvernatorilor de Radiodifuziune (Broadcasting Board of Governors).

Chiar dacă undele radio de la RFE au încetat să mai fie receptate în România după 1990, serviciul web continuă să funcționeze în limba română atât pentru România, cât mai ales și pentru Republica Moldova.

Pe 19 iulie 2018, RFE a decis să își redeschidă birourile din România și Bulgaria, la 10 respectiv 14 ani de la închiderea acestora.

Leave a Reply

Your email address will not be published.