Deputatul PSD, Florinel Stancu: Avem nevoie de politici şi proiecte care să-şi întrepte mai mult atenţia către micii fermieri

Deputatul PSD, Florinel Stancu: Avem nevoie de politici şi proiecte care să-şi întrepte mai mult atenţia către micii fermieri

Deputatul PSD, Florinel Stancu, membru al Comisiei pentru industrii şi servicii, a declarat miercuri, 13 februarie 2019, că este nevoie de o atitudine curajoasă din partea României pentru a crea o noua Politică Agricolă Comună care să sprijine micii fermieri, dezvoltarea rurală şi bio-economia.

“De câteva luni bune se discută şi se negociază noua Politică Agricolă Comună a Uniunii Europene post-Brexit. Marea Britanie, un mare contributor la bugetul Uniunii şi, inclusiv, al acestei politici, nu mai contribuie cu suma substanţială cu care eram obişnuiţi. În consecinţă, sarcina ne revine nouă, celor care ne dorim să continuăm şi să dezvoltăm mai departe o agricultură modernă, profitabilă, în stare să livreze spre consum produse de înaltă calitate”, a declarat Florinel Stancu, fiind sigur că vor exista opozanţi.

“Sunt sigur că unii vor afirma că vorbesc despre o ecuaţie ideală, dar nu este aşa dacă ne-am uni forţele şi am majora sprijinul pentru cei care ne-au livrat până în prezent produse foarte bune. Numai cu măsuri asumate şi sume consistente de bani putem păstra interesul fermierilor faţă de agricultura de calitate. Numai sprijinind micii producători, fără să mai alocăm sume exorbitante marilor jucători de pe piaţă, putem atrage mai mulţi tineri să practice agricultura. Dar, din păcate, în loc de o majorare sau măcar o menţinere a actualului buget, domnul Phil Hogan, Comisarul european pentru agricultură, propune o scădere cu 10% a viitorului buget PAC”, a subliniat deputatul.

Social democratul a spus că în această situaţie un rol determinant îi revine României.

“În calitatea sa de preşedinte al Consiliului UE, România are un rol determinant. Domnul ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale trebuie să amendeze propunerile actualului comisar european. Noi putem propune o bugetare mai mare pentru agricultură. E nevoie de o atitudine curajoasă. Trebuie să investim ca menţinem trendul ascendent pe care l-au provocat politicile guvernării PSD-ALDE. Pentru asta este nevoie de o majorare a subvenţiilor pentru fermierii români. Acestea trebuie să ajungă la nivelul celor din Vest.

Avem nevoie de politici şi proiecte care să-şi întrepte mai mult atenţia către micii fermieri, dezvoltarea rurală şi bio-economie, iar soluţia nu este la marii fermieri, ci la cei mici şi mijlocii. Cei mari se descurcă deja. Noi trebuie să ne gândim la viitor. Mai ales după ce am înţeles cu toţii faptul că e necesar să învăţăm din politicile slabe din trecut şi să mizăm pe tânăra generaţie în agricultură. O nouă generaţie poate fi educată şi atrasă în agricultură numai prin subvenţii mult mai mari. Se înţelege că reforma europeană destinată atragerii tinerilor în agricultură care a fost coordonată de fostul comisar european Dacian Cioloş a fost un eşec, au recunoscut acest lucru majoritatea statelor membre, însă noua politică destinată agriculturii comune trebuie să se bazeze pe sprijinul celor mici, tineri şi performanţi”, a conchis Florinel Stancu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.