Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut joi, 15 februarie a.c o declaraţie de presă, la Palatul Cotroceni.

“Bună seara!
Avem – oare a câta oară? – un scandal în spaţiul public şi cred că, de data aceasta, destul de multă lume se aşteaptă să-mi expun opinia în această chestiune. Din punctul meu de vedere, lucrurile se pot rezuma la puţine cuvinte: Nişte penali fac o încercare disperată să atace şi să discrediteze Direcţia Naţională Anticorupţie şi conducerea acestei direcţii. După părerea mea, această încercare este una jalnică şi neconvingătoare, iar opinia mea despre munca DNA o cunoaşteţi, dar îmi face plăcere să o repet. După părerea mea, Direcţia Naţională Anticorupţie şi conducerea DNA fac o treabă foarte bună, iar acest atac, sau această încercare de atac din partea unor penali, este de natură să îmi confirme că DNA face o treabă bună.

Am avut în această după-amiază o întâlnire despre care cred că este bine să ştiţi. Am primit pe doamna Prim-ministru Dăncilă şi pe domnul Preşedinte Dragnea aici, la Cotroceni. Această întâlnire a fost planificată încă din seara în care a avut loc depunerea jurământului din partea noului guvern şi rostul acestei întâlniri a fost de a defini cadrul colaborării instituţionale între mine şi noul guvern. Am discutat, în cadrul acestei întâlniri, despre nevoia de colaborare în unele proiecte care sunt de importanţă naţională, şi aş menţiona câteva, pe care le-am şi discutat. Primul şi cel mai important: pregătirea pentru Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Al doilea mare program naţional este, evident, Centenarul. Centenarul nu este doar al cuiva, este al României şi al românilor şi cred că este nevoie de o coordonare a acţiunilor.

O chestiune punctuală a fost, de asemenea, discutată. I-am invitat pentru această toamnă, la un summit, pe mai mulţi preşedinţi din regiunea noastră, un summit care se numeşte “Summitul Celor Trei Mări” şi aici, varianta optimală, e nevoie de colaborarea bună cu Guvernul. Şi, da, am discutat şi despre justiţie, şi despre ce s-a convenit cu ministrul Justiţiei şi mi-am exprimat şi nemulţumirea că există un nou scandal legat de justiţie, mai exact de DNA, în spaţiul public.

Doamna Prim-ministru mi-a relatat, foarte pe scurt desigur, că a avut o discuţie cu domnul ministru al Justiţiei, căruia îi lasă mână liberă în ce priveşte această chestiune vizavi de DNA. Şi, la puţin timp după aceea, aţi putut urmări poziţia ministrului Justiţiei care ne-a informat că ne va informa.

Dacă doriţi, puteţi să puneţi câte o întrebare!”

Sesiune de întrebări şi răspunsuri:
Jurnalist: Bună seara! V-aţi exprimat în această declaraţie de presă folosind sintagma “nişte penali”. Aş vrea să vă întreb foarte specific cum definiţi dumneavoastră această sintagmă “nişte penali”? Vă referiţi la persoane suspecte de anumite fapte penale? Vă referiţi la persoane urmărite penal? Vă referiţi la persoane inculpate sau la persoane condamnate definitiv? Pentru că, potrivit Constituţiei şi legilor în vigoare, toate beneficiază de prezumţia de nevinovăţie. Şi, în acest context, aş vrea să vă întreb, când, în perioada mandatului dumneavoastră, pentru că potrivit Articolului 80, alin. 2 din Constituţie, spune că “Preşedintele României veghează la buna respectare a Constituţiei şi a funcţionării autorităţilor publice.” Aş vrea să vă întreb, în ultimii 3 ani şi 3 luni de când sunteţi Preşedinte, când v-aţi exercitat acest rol de mediere, veghind la buna respectare a Constituţiei, în condiţiile în care procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie s-a constatat că a încălcat de două ori două decizii ale Curţii Constituţionale şi când v-aţi exercitat rolul de mediator între puterile statului, precum şi între stat şi societate, când vorbim de buna funcţionare a sistemului judiciar?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Asta a fost toată întrebarea? Sau mai e?

Jurnalist: Da, o întrebare din două părţi: cu penalii şi cu rolul Preşedintelui potrivit Constituţiei.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, asta cu penalii am explicat-o de suficiente ori, nu este cazul să revin, iar în chestiunea cu medierea s-a atins un subiect foarte serios şi care îmi este foarte drag mie. De fiecare dată când apare o problemă publică, desigur, m-am implicat în felul în care am înţeles să o fac la momentul respectiv să fac medierea.

Jurnalist: Cum definiţi dumneavoastră această sintagmă “nişte penali”- inculpaţi, suspecţi, urmăriţi penali sau persoane condamnate definitiv, pentru că toate beneficiază, domnule Preşedinte, de prezumţia de nevinovăţie?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Aşa este. Mulţumesc!

Jurnalist: Referindu-mă în primul rând la întrebarea colegei mele, spuneaţi că v-aţi exercitat acest drept, de a media, în diverse ocazii în mandatul dumneavoastră, cum anume aţi mediat în acest scandal din Justiţie între doamna Kovesi şi cei între care există acest scandal, şi dacă dumneavoastră nu vedeţi o problemă reală în acest moment la Direcţia Naţională Anticorupţie după apariţia unor înregistrări extrem de grave, care arată legături între procurori din DNA şi penalii despre care faceţi dumneavoastră vorbire în declaraţia dumneavoastră? Şi chiar dacă aţi spus de multe ori că nu luaţi în serios acele înregistrări s-a dovedit că cele referitoare la procurorul Negulescu, spre exemplu, erau reale, nu erau făcături.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Justiţia, după cum probabil vă amintiţi, se înfăptuieşte în sala de judecată. În această situaţie, nu mă vă chemat să meditez între DNA şi persoane inculpate, nici nu este nevoie. În această speţă, judecătorii îşi vor spune cuvântul, după care vom afla concluziile.

Jurnalist: Cu înregistrările?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: M-am exprimat destul de clar în prima parte.

Jurnalist: Cei doi factori importanţi în această chestiune, ministrul Justiţiei, domnul Tudorel Toader, care a făcut o declaraţie mai devreme, şi doamna Kovesi, au fost chemaţi la Cotroceni la discuţii, de exemplu?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: De exemplu, cu domnul ministru al Justiţiei voi avea în zilele următoare o discuţie.

Jurnalist: Şi cu doamna Kovesi nu simţiţi nevoia?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Dacă va fi nevoie, voi avea o discuţie şi cu doamna Kovesi, şi dacă tot va mai fi nevoie, e posibil să avem o discuţie şi în trei.

Jurnalist: Dacă veţi primi o propunere de revocare a doamnei Kovesi, de la domnul Tudorel Toader, sau vedeţi în acest moment elemente pentru revocarea doamnei Kovesi? Şi aici vreau să vă întreb, pentru că aţi primit de curând un raport de la Parlament care face referire inclusiv la doamna Kovesi, acel raport după analiza Comisiei pentru alegerile prezidenţiale, care spune că doamna Kovesi, pe atunci Procuror General, a fost acasă la un om politic şi a intervenit în alegeri.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, am primit acel raport, este în studiu. Mulţumesc!

Jurnalist: Domnule Preşedinte, ministrul Justiţiei a spus în declaraţia de astăzi că la preluarea mandatului a primit promisiunea că nu vor exista presiuni politice în deciziile sale şi acest lucru se respectă şi acum. După întâlnirea pe care aţi avut-o astăzi şi cu doamna prim-ministru şi cu domnul Liviu Dragnea, aveţi, împărtăşiţi opinia ministrului Justiţiei, aveţi încredere că această analiză a activităţii DNA şi a conducerii DNA se va face fără presiuni politice?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: V-am relatat care a fost poziţia doamnei prim-ministru. În toată discuţia pe care am avut-o în această după amiază, nu mi s-a părut că se fac presiuni asupra ministrului Justiţiei.

Jurnalist: Deci aveţi încredere că decizia lui Tudorel Toader va fi una obiectivă şi nu una politică.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Este un profesionist renumit şi, cu siguranţă, poziţia cu care va ieşi, atunci când va ieşi, va fi bine fundamentată juridic.

Jurnalist: Bună seara! Domnule Preşedinte, aş vrea să vă întreb în legătură cu declaraţia pe care a făcut-o aseară doamna Kovesi şi în care spunea că Inspecţia Judiciară a declarat ca fiind false acele înregistrări în care ea ar fi cerut să se ajungă la Premier, acele înregistrări celebre cu decaparea. În realitatea, Inspecţia Judiciară a declarat contrariul. În opinia dumneavoastră, ce legitimitate mai are un astfel de şef al unei structuri publice, în condiţiile în care a minţit public în legătură cu un document oficial?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Cred că vă referiţi la chestiuni din auzite. Aşa ceva nu comentez.

Jurnalist: Nu sunt din auzite. Procurorul şef DNA spunea că acele înregistrări în care se cerea decaparea dosarelor.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Cred că vă amintiţi că nu comentez spusele altora. Îmi spun propriile lucruri.

Jurnalist: Înţeleg, dar cum comentaţi? Ce opinie aveţi în legătură cu faptul că un şef de instituţie minte în mod public.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu comentez deloc. Nu vă unde este minciuna şi nu ştiu la ce vă referiţi. Eu nu urmăresc toate poveştile de televizor.

Jurnalist: Un lucru spune doamna Kovesi, alt lucru spune Inspecţia Judiciară. Acolo este minciuna.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Mulţumesc! Dacă mai are altcineva o întrebare.

Jurnalist: Atât dumneavoastră, cât şi doamna Kovesi vă referiţi la un atac concentrat al penalilor asupra justiţiei. În România, corupţia este o ameninţare la adresa securităţii naţionale. Aş vrea să vă întreb dacă aţi primit informări din partea serviciilor cu privire la această operaţiune concertată de asalt asupra justiţiei. În cazul în care nu aţi primit, nu vi s-ar părea că este o problemă, având în vedere, cum spuneam, că este o ameninţare la adresa siguranţei naţionale?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Aceste informări pe care le primesc de la servicii au antetul “secret” sau “strict secret” şi ştiţi bine că nu pot nici să confirm, nici să infirm astfel de lucruri.

Jurnalist: Atunci, dacă nu doriţi să răspundeţi, v-aş întreba de ce l-aţi chemat şi pe domnul Dragnea astăzi la discuţii, având în vedere că şi dânsul este un “penal”, conform definiţiei dumneavoastră şi vorbeaţi despre colaborarea cu Guvernul. Domnul Dragnea nu face parte din guvern. Sau dacă aţi dorit să vorbiţi si cu şefii Parlamentului, de ce nu l-aţi chemat şi pe domnul Tăriceanu?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Aici trebuie să corectez un pic, apropo de chemat. Cu ocazia festivităţii de învestitură, am fost întrebat dacă după câteva zile de exerciţiu al funcţiunii de Prim-ministru voi fi de acord să avem întâlnire între noi trei, şi am fost de acord şi astăzi am avut această întâlnire.

Jurnalist: Domnule Preşedinte, aţi reuşit să parcurgeţi stenogramele care au apărut în media în ultimele zile?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu.

Jurnalist: Şi nu sunteţi interesat de a le urmări?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu.

Jurnalist: Ce aşteptări aveţi în momentul de faţă de la domnul ministru Tudorel Toader?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Mai repetaţi, vă rog?

Jurnalist: Ce aşteptări aveţi…

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Ce aşteptări?

Jurnalist: Da.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Aşteptările uzuale pe care le am de la un ministru profesionist. Adică să trateze domeniul cu maximă seriozitate, competenţă, profesionalism şi curaj.

Jurnalist: În contextul în care vedem acest atac al unor lideri PSD şi al altor parlamentari PSD la adresa DNA şi a şefei DNA, regretaţi faptul că aţi acordat a treia şansă PSD de a rămâne la guvernare, de a guverna ţara după alegerile din 2016?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Este un pic devreme pentru evaluare. Vă daţi seama că astăzi am avut prima întâlnire cu doamna Prim-ministru de când a fost investită şi va mai dura chiar un pic până când se poate face o analiză a guvernării.

Jurnalist: Din discuţia de astăzi cu domnul Dragnea şi cu doamna Dăncilă, cu cine aţi discutat instituţional mai mult despre Ministerul Justiţiei şi DNA? Cu doamna Dăncilă sau cum domnul Dragnea?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Despre Ministerul Justiţiei am discutat cu doamna Prim-ministru, în mod natural şi evident.

Jurnalist: Am remarcat că aţi spus că aţi avut prima întâlnire cu doamna Premier. Observ o schimbare a discursului în ceea ce priveşte relaţia instituţională cu puterea, am observat şi o schimbare a discursului celor de la putere. V-aş întreba dacă aţi condiţionat cumva această bună colaborare instituţională cu puterea?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu ştiu exact în ce sens înţelegeţi dumneavoastră dacă am condiţionat buna colaborare. Eu am colaborat cu toate guvernele şi am prins suficiente. Cred că rolul Preşedintelui este şi acesta, să înlesnească colaborarea cu Guvernul pentru a rezolva problemele ţării, nu pentru a le complica. Asta, desigur, în măsura în care Guvernul abordează cu seriozitate şi competenţă toate chestiunile de care răspunde.

Jurnalist: Mă refeream, de exemplu, la condiţionări de genul bunului mers al justiţiei sau la modificări legislative la care dumneavoastră ţineţi şi de care aţi vorbit în repetate rânduri în trecut.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Cred că nu trebuie să amestecăm lucrurile prea tare. Nu am vorbit despre legile justiţiei, nici nu am de gând să vorbesc cu Premierul despre o chestiune care este demult în cu totul altă fază. Legile justiţiei sunt în faza în care au fost contestate la Curte, retrimise la Parlament şi la momentul oportun voi face declaraţii publice despre intenţiile mele. Nu am nevoie de sfatul Guvernului în această chestiune şi nici de colaborarea sau necolaborarea Guvernului.

Jurnalist: V-aş întreba dacă este corect, să spunem, în momentul de faţă, din ce aţi vorbit până acum, că nu o veţi revoca pe doamna Kovesi, având în vedere că sunteţi mulţumit de activitatea DNA şi ne spuneaţi că, dacă va fi nevoie, veţi avea o întâlnire cu dumneaei şi cu domnul Toader şi, dacă va fi nevoie, şi de o întâlnire în trei?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Asta cu revocarea constat că este o preocupare intensă în spaţiul public. Momentan, sincer, nu văd motive de revocare. Dar, s-ar putea să existe unele pe care nu le cunosc eu şi pe care le cunoaşte ministrul Justiţiei. În acest caz, cu siguranţă, domnul ministru va veni extrem, extrem de bine documentat, dacă ar solicita aşa ceva. Încă o dată, acum nu cunosc motive de revocare. Cum s-a aflat că nu a existat niciun control la DNA, altul decât cel din vara anului trecut, despre care nu s-a mai auzit mare lucru, probabil s-a terminat cu bine. Nu a existat nici măcar o discuţie la nivelul conducerii DNA, m-ar surprinde ca aşa, cvasi peste noapte să apară motive serioase şi bine fundamentate pentru o ipotetică solicitare de revocare.

Jurnalist: Aş vrea să vă întreb, pentru că e o întrebare la care nu aţi răspuns. În momentul învestirii Guvernului Dăncilă, aţi avut o discuţie cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea. Ce aţi discutat în acele minute?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Am avut într-adevăr, o discuţie scurtă şi confirm cele relatate la momentul respectiv în spaţiul media. A fost o discuţie scurtă, în două puncte, despre vizita mea pe care urma să o fac la Bruxelles, foarte scurtă, şi am convenit această întâlnire cu doamna Prim-ministru.

Jurnalist: Cum vedeţi finalizat acest scandal din jurul DNA?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Cum îl văd finalizat? Se va finaliza singur, pentru că după un timp, lucrurile vor merge mai departe. Nu ştiu câte casete şi câte ore de înregistrări o să mai prezinte cei care le-au prezentat până acum, dar nu contează. Acest film l-am mai văzut acum cred că aproximativ un an de zile, tot aşa cu un inculpat care a dispărut şi au început să apară casete de înregistrări şi alte lucruri. Eu cred că aceste chestiuni trebuie lăsate justiţiei pentru clarificare.

Jurnalist: Au mai fost alte dezvăluiri pe care le-a făcut şi Liviu Dragnea, chiar va fi deschisă o comisie de anchetă în Parlament, referitor la Serviciul pentru Protecţie şi Pază, Lucian Pahonţu este acuzat de Preşedintele PSD că ar fi folosit această instituţie pentru a obţine informaţii în mod ilegal despre demnitari.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, am auzit vehiculându-se astfel de chestiuni în spaţiul public. Mie nu mi-a relatat aşa ceva. Dacă veni vorba, am o opinie destul de clară şi despre SPP şi activitatea SPP, începând de la director până la ultimul angajat. SPP este un corp de profesionişti care fac o muncă foarte bună, foarte grea. Îi apreciez pentru munca pe care o depun, şi nu numai eu, şi mulţi alţii îi apreciază. De exemplu, Organizaţia Naţiunilor Unite apelează frecvent la SPP pentru protecţia unor demnitari care sunt trimişi în zone complicate. Parcă şi în Parlament există aşa, o intenţie de a forma ceva, un fel de comisie pentru a verifica această activitate. Activitatea SPP şi a conducerii SPP este analizată de CSAT, iar acest demers în Parlament mi se pare, dacă îmi permiteţi să mă exprim un pic mai informal, aşa o aflare în treabă politicianistă. Fiindcă dacă s-ar fi vrut să se analizeze activitatea SPP, se putea face fără probleme în comisiile de apărare, conform legii.

Jurnalist: Poate puteţi lămuri o întrebare care circulă în spaţiul public. Dacă dumneavoastră aţi primit informaţii de la Lucian Pahonţu, informaţii care să exceadă cadrul legal.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu, nu am primit. Nici nu am solicitat astfel de informaţii sau informări. Eu am o relaţie instituţională bună, corectă, cu toată lumea din subordinea mea şi nu i-aş expune la aşa ceva.

Jurnalist: Dumneavoastră aţi afirmat că sunteţi mulţumit de activitatea DNA. Legat de activitatea DNA, dumneavoastră, în decursul acestor ani, aţi venit şi cu o Strategie Naţională de Apărare, în care aţi inclus problema defrişărilor. Tot la fel de bună este activitatea DNA în momentul în care, de atâţia ani, se discută, există plângeri la nivelul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi nu există niciun dosar legat de tăierile ilegale, de tot ce înseamnă această problemă la nivel naţional?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Îmi amintesc de o afirmaţie a doamnei ministru Pană, înainte să plece din motive de sănătate de la minister, că lucrurile au luat o turnură foarte pozitivă şi că aceste defrişări ilegale sunt sub control şi datorită legii promovate de domnia sa. Am luat aceste chestiuni de bune.

Jurnalist: Domnule Preşedinte, având în vedere că s-au exprimat mai multe…

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu vă supăraţi, fu vorba de o întrebare, dumneavoastră v-aţi epuizat timpul de întrebare. Mulţumesc!

Jurnalist: Ceilalţi colegi au avut mai multe întrebări.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Mulţumesc.

Jurnalist: Domnule Preşedinte, potrivit articolului 80, alineatul 2, din Constituţia României, care se numeşte, specific, “Rolul
Preşedintelui”, adică rolul dumneavoastră, alineatul 2 spune că trebuie să vă exercitaţi rolul de mediator atât între puterile statului, cât şi între autorităţi şi societate. Societatea discută de câteva săptămâni despre nişte lucruri petrecute în nişte instituţii de Parchet, şi mă refer aici la Serviciul Teritorial Ploieşti al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în care atât justiţiabilii, nu penalii, cât şi procurorii, discută despre nişte probe false, care ar trebui să existe în dosarele penale. Aş vrea să vă întreb, pentru că certificarea acestor probe false este făcută atât în ordonanţa procurorilor DNA Ploieşti, cât şi în încheierea instanţelor de judecată, aş vrea să vă întreb, ca mediator în societate, între societate şi puterea judecătorească, dacă consideraţi că buna funcţionare a justiţiei, echilibrată, independentă, stă în prezentarea în instanţe de probe false, domnule Preşedinte.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: O întreb pe doamna Consilier de Stat Bârsan dacă mai sunt colege sau colegi jurnalişti care nu au pus acea întrebare, să îi îndrume spre microfon. Mulţumesc!

Jurnalist: Deci nu îmi răspundeţi la această întrebare referitoare la probe false prezentate în instanţele de judecată de către procurori, domnule Preşedinte? Adică acuzarea, reprezentanţii statului român pe care îi reprezentaţi şi dumneavoastră?

Jurnalist: Ca să nu fie niciun dubiu, aş vrea să vă rog să ne precizaţi ce anume înseamnă sintagma “nişte penali” şi să ne spuneţi dacă preşedintele PSD, Liviu Dragnea, poate fi considerat penal?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Aceste chestiuni le-am explicat cu alte ocazii şi mai devreme astăzi, mulţumesc.

Jurnalist: Domnule Preşedinte, în contextul ultimelor evoluţii de pe scena politică, dar şi după întâlnirea pe care aţi avut-o astăzi cu premierul şi cu preşedintele PSD, cât de aproape sunteţi de declanşarea acelui referendum pe tema justiţiei pe care l-aţi anunţat încă de anul trecut?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Deocamdată cred că trebuie lămurite legile justiţiei, care sunt în procedură parlamentară, respectiv, de punere de acord cu decizia Curţii Constituţionale, după aceea vor ajunge, probabil, la mine, după care, dacă mai sunt neclarităţi sau puncte unde e nevoie de o aplecare asupra unei modificări, voi face anunţurile respective şi după aceea, dacă este cazul, putem să discutăm şi de altceva.

Jurnalist: Domnule Preşedinte, în mod punctual, în cazul în care va exista o cerere de revocare a Procurorului Şef din partea ministrului, veţi ţine cont de avizul consultativ al CSM?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: CSM s-a dovedit a fi o instituţie foarte dedicată, cum şi în Constituţie scrie, în sensul garantării şi întăririi independenţei justiţiei şi ca atare, iau toate demersurile CSM foarte în serios. Vă mulţumesc tuturor, vă doresc o seară bună!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here