Încă din sesiunea parlamentară trecută, proiectul de modificare a Codului Civil, referitor la perioada obligatorie pentru contractele de arendare a stârnit numeroase discuţii în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice al cărei vicepreşedinte eram la data respectivă.

Propunerea iniţială prevedea posibilitatea de arendare pe o perioadă de 10 ani, în timp ce amendamentul meu stipula o perioadă de 7 ani.
Amendamentul meu se baza pe faptul că, anterior acestor dezbateri, Consiliul Economic şi Social (CES), cu rol consultativ, a dat aviz nefavorabil acestui demers încă din luna mai 2022, înainte de a ajunge la dezbatere în Senat.

CES a motivat avizul negativ invocând crearea unui dezechilibru contractual, în favoarea arendaşilor mari. Durata mare de arendare va descuraja concurenţa pe piaţa terenurilor şi va influenţa cuantumul arendei.

Asumându-mi acest punct, am devenit partizanul lui în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice unde amendamentul propus de mine privind micşorarea duratei la 7 ani a fost însă respins. Din momentul în care am devenit membru şi vicepreşedinte al acestei comisii, prioritatea mea au fost cetăţenii şi binele lor. Cu atât mai mult, când vorbim despre fermierii României, care reprezintă baza producţiei agricole.

Precizez că, la baza demersului meu, au stat şi numeroasele vizite în fermele unde am fost invitat şi unde am stat de vorbă cu producătorii reali. Absolut toţi au fost în asentimentul meu privind cei 7 ani.

Astăzi, Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, primind şi avizul pozitiv de la Comisia juridică pe amendamentul meu, reintrodus de colegii dintr-un alt partid care l-au respins iniţial , a votat modificarea. Este, până la urmă, un apel la raţiune şi la echilibru.
Gândurile mele bune se îndreaptă înspre producătorii agricoli din România.

Urmăriți Cronica Olteniei și pe Google News

1 COMENTARIU

  1. […] Încă din sesiunea parlamentară trecută, proiectul de modificare a Codului Civil, referitor la perioada obligatorie pentru contractele de arendare a stârnit numeroase discuţii în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice al cărei vicepreşedinte eram la data respectivă, informeaza Cronica Olteniei. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.