In ultima vreme, din ce in ce mai multi oameni cauta metode prin care sa nu mai depinda de utilitatile furnizate prin sistemele centralizate in incercarea de a avea o independenta totala fata de acestea. Avantajele sunt numeroase: economia de bani, disponibilitatea acestora in orice moment si chiar sentimentul de libertate absoluta pe care oricine il doreste. Desi la prima vedere acesta este un deziderat greu de atins, de fapt, cu ceva investitii si cu putina informare, se poate realiza in scurt timp.

Proprietarii de locuinte nu trebuie sa fie ingrijorati de munca ce trebuie depusa pentru ca ea poate fi facuta de firme specializate sau in regim propriu pentru cei mai priceputi si dornici de munca. Specialistii ofera cateva sfaturi utile pentru cei care sunt interesanti de aceasta solutie, la fel si Internetul care ajuta cu toate informatiile necesare, pe intelesul tuturor, astfel incat oricine poate sa apeleze la solutiile moderne, cunoscute dintotdeauna chiar.

Iata cateva metode optime in acest sens:

  1. Reteaua de apa potabila centralizata nu este cea mai buna alegere pentru cei care doresc o apa de calitate superioara, disponibila in orice moment al zilei. Mai ales in zonele rurale, se intampla deseori ca aceasta sa lipseasca in perioada de seceta, iar calitatea ei sa ramana indoielnica. O solutie perfecta prin care pot fi inlaturate aceste dezavantaje este construirea unui put de mare adancime in curtea casei si montarea unui hidrofor, chiar a unui filtru.

  1. Reteaua de curent electric furnizeaza energie la preturi din ce in ce mai mari in ultima vreme, ea putand fi inlocuita cu succes de surse alternative, cum ar fi energia solara si eoliana.  Desi cantitatea de energie este limitata, aceasta problema poate fi suplinita prin folosirea unor consumatori electrici eficienti, cum ar fi becurile cu led ieftine de LEDEL. Acestea nu doar ca au un consum redus, dar au o viata mai indelungata si ofera o lumina de calitate superioara.

  2. Canalizarea este un alt sistem centralizat care poate fi inlocuit cu succes printr-o investitie relativ mica, acest lucru putand fi facut prin montarea unei fose ecologice care este usor de procurat si are o durata de folosire indelungata, necesitand golirea la perioade lungi de timp, aproximativ o data la 2 ani, in functie de marime si de numarul de locatari ai casei respective. Exista posibilitatea procurarii unor fose de mari dimensiuni, care sa functioneze corespunzator, chiar si in cazul in care numarul de membri ai familiei este mai mare.

  1. Iluminatul public este uneori insuficient pentru nevoile locuitorilor de la tara, caci foarte multe parti din curte nu sunt in raza de actiune a stalpilor. Rezolvarea vine prin montarea unor aplice cu led, vezi www.ledel.ro, care ilumineaza intr-un mod optim, dar si estetic curtea casei. Prin folosirea lor vor fi descurajati eventualii infractori si, in acelasi timp, locatarii vor putea ajunge in diferite parti ale curtii si pe timp de noapte, fara sa utilizeze lanterna.

  1. Incalzirea centralizata este din ce in ce mai putin cautata de romani, existand numeroase solutii care o inlocuiesc, cum ar fi centralele pe lemne sau pe gaz, sobele cu lemne sau chiar seminee ce nu asigura doar caldura, ci si un element estetic designului de interior. Aceste tipuri de centrale pot fi montate cu usurinta, iar cheltuielile de folosire sunt mai mici decat in cazul sistemului centralizat.

  1. Gunoiul menajer ramane o problema pentru familiile din Romania, mai ales la sat, unde nu exista un sistem bine pus la punct de colectare. De multe ori, masina de gunoi ajunge o data pe saptamana, mai rar sau deloc. Solutia cea mai buna este trierea reziduurilor, materialele refolosibile putand fi duse la un centru colector in schimbul unor bani, iar resturile de alimente se pot introduce intr-un compostor, rezultand un ingrasamant perfect pentru plantele din curte.

In concluzie, viata in afara retelei centralizate nu este un lucru imposibil, ba chiar poate deveni o realitate in scurt timp, fara cheltuieli mari. Prin renuntarea la vechile sisteme in comun, se vor face economii substantiale de bani, fara sa se aduca prejudicii mediului inconjurator, ba chiar contribuind la pastrarea in stare optima a naturii atat de greu supusa la tot felul de incercari in ultima vreme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.