Majoritatea tipurilor de activitati economice necesita producerea sau consumul unor cantitati importante de energie fie electrica, fie termica. Sistemul cel mai la indemana este, de cele mai multe ori, cel centralizat, dar, in ultimul timp, tot mai multi intreprinzatori incearca sa evite folosirea acestei solutii din cauza unor dezavantaje vizibile, cum ar fi: pretul destul de ridicat al energiei, lipsa disponibilitatii pe toata durata anului, problemele de conectare la sistemele centralizate si altele.

Exista mai multe alternative la folosirea sistemelor centralizate, iar dintre acestea iese in evidenta sistemul de cogenerare, care are din ce in ce mai multi adepti si pe piata economica romaneasca. Cogenerarea este, mai exact, producerea in acelasi timp prin arderea unei surse primare de energie (gazul, benzina, motorina etc) atat a energiei electrice, cat si a energiei termice printr-un singur proces si prin folosirea unui singur utilaj.

Iata 9 avantaje ale sistemului de cogenerare:

  • Cogenerarea (prin care creste randamentul termic datorita folosirii caldurii reziduale, care altfel s-ar pierde in atmosfera) ofera independenta fata de reteaua electrica, care nu functioneaza la parametri optimi tot timpul, ba chiar, uneori, se intampla sa nu functioneze deloc. Sistemul de cogenerare ofera energie electrica non-stop la calitate maxima. In plus, aduce cu sine si o multumire prin faptul ca activitatea economica nu depinde de altcineva, ca totul este realizat de catre intreprinzator.

  • Sistemele de cogenerare sunt foarte robuste, fiind realizate din materiale durabile, cu o perioada lunga de functionare si cu posibilitati mici de aparitie a unor defectiuni. O parte importanta a sistemului este formata din tevi, atat cele pentru gaz, cat si cele pentru apa fierbinte. Este recomandata folosirea unor tevi laminate fara sudura. Intra si descopera pe site o oferta bogata in acest sens.

  • Cogenerarea produce o data cu energia electrica necesara activitatii economice prestate si o alta sursa de energie fara cheltuieli suplimentare, cum ar fi apa calda sau aburul. In acest fel, tehnologia folosita poate fi diversificata, iar avantajele sunt foarte numeroase, pretul de obtinere a ambelor tipuri de energie fiind acelasi.

  • Prin folosirea acestei tehnologii inovatoare dispare aproape total problema pierderilor din retelele de distributie clasica, ceea ce asigura o eficienta sporita. Prin producerea energiei electrice si a energiei termice in interiorul firmei este micsorata sensibil reteaua de distributie, astfel ca, in cazul aparitiei unei defectiuni, aceasta poate fi inlaturata cu usurinta, fara a permite pierderea agentului termic.

  • Sistemul acesta este unul ecologic pentru ca, spre deosebire de sistemele clasice, energia reziduala nu se pierde in aer, ci este folosita pentru cogenerarea unui alt tip de energie (termica). In cazul curentului electric se inregistreaza emisii de dioxid de carbon pe kilowatt, mult mai mici decat in cazul termocentralelor clasice. In plus, emisiile poluante se micsoreaza corespunzator cu cantitatea de combustibil economisita.

  • Acest sistem poate completa foarte bine panourile solare care produc electric doar pe timpul zilei, intr-un mod intermitent. In momentele in care aceste panouri nu produc curent electric, dar nevoia de electricitate este in continuare existenta, va interveni cogenerarea, ceea ce va duce la disparitia oricarei probleme ce ar putea aparea in lipsa acestui sistem.

  • Poate fi folosita intr-o multitudine de situatii atat in industrie, unde genereaza o cantitate apreciabila de apa sau aer cald si abur, in servicii (sanatate, agricultura, turism), cat si in gospodarii (unde asigura o incalzire de calitate, cu un consum de energie foarte scazut).

  • Instalatia de cogenerare se realizeaza destul de usor, fara a fi nevoie de procese tehnologice complicate. Printre materialele necesare se numara tevile rotunde din otel, diferite tipuri de robinete pentru instalatii, accesorii pentru fixarea tevilor, precum si alte echipamente necesare pentru sudarea lor. Pentru o oferta bogata in acest sens cauta pe site-ul Nicometaltub tot ceea ce este necesar pentru o instalatie la cele mai inalte standarde de calitate.

  • Cogenerarea aduce si economii de bani importante, chiar daca investitia initiala este destul de mare. Prin eficienta sporita a acestui sistem, pretul se amortizeaza intr-o perioada rezonabila de timp, ceea ce permite obtinerea unui profit avantajos, facturile la energia electrica si termica scazand considerabil sau putand disparea in totalitate.

In concluzie, sistemul de cogenerare este o alegere ideala, mai ales in cazul acelor activitati economice care au nevoie alaturi de curent electric si de cantitati importante de agent termic pe tot parcursul anului: piscine, spalatorii auto, hoteluri si pensiuni (vor avea doar de castigat si nu vor regreta aceasta alegere).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here