In urma cu aproximativ doua saptamani, Apele Române Jiu anunta ca pe suprafața apei Acumulare Bistreț au fost gasit o cantitatea considerabilă de pește mort.  Dupa doua saptamani, in care s-au facut analize de laborator, Apele Române Jiu nu au aflat cauza cuza moarții peștilor din lacul Bistreț.

Revenim la informarea din data de 04.06.2024, privind cantitatea considerabilă de pește mort de pe suprafața apei Acumulare Bistreț și anunțăm că, rezultatul analizelor prelevate de la fața locului nu arată cauza morții.

Valorile determinate în urma analizării probelor de către Laboratorul Regional de Calitatea Apei- RM. VÂLCEA, la grupele insecticide organoclorurate, clorbenzeni, PCB-uri, agenți de tratare a plantelor și hidrocarburi aromatice policiclice indică concentrație sub limita de cuantificare a metodei.

Totodată, în urma examenului clinic/anatomopatologic animale acvatice – proba de pești din familia ciprinidelor, compusă în exclusivitate din puiet de Caras, de mărimi diferite (7-10 cm), fără anormalități fizice, absente leziuni tegumentare, globi oculari limpezi, fara hemoragii, aspect normal, branhii palide, tapetate cu mucus, cavitate celomica fără conținut ascitic, nu s-au constatat leziuni anatomopatologice specifice bolilor bacteriene sau virale.

În urma monitorizării Acumulării Bistreț de către personalul Administrației Bazinale de Apă Jiu, nu s-a mai constatat mortalitate piscicolă, evenimentul din data de 02.06.2024 rămânând singular. Rezultatelor analizelor pe care le așteptam, ne arată că peștii nu au murit din cauzele pe care le bănuiam (otrăviți cu pesticide sau din cauza vreunei bacterii sau virus), drept urmare motivul rămânând necunoscut. Amintesc că au fost prelevate două probe de apă în data de 03.06.2024, transmise pentru analiza pesticidelor la Laboratorul de Calitatea Apelor al A.B.A OLT și probe de pește care au fost transmise la laboratorul DSV Dolj”, explică directorul A.B.A Jiu, Daniel Naicu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.