Corneliu Diţescu, Vicepreşedinte ALDE DOLJ :”Proiectul celor 100 de miliarde de euro reprezintă coloana vertebrală a programului economic al ALDE”.

Acest proiect din cadrul Programului Economic al ALDE este suportul pentru creșterea potențialului de dezvoltare și pentru stimularea performanței economice.

Proiectul va responsabiliza instituțiile statului, va transforma creșterea bazată pe consum în creștere bazată pe investiții, va corela creșterea cu stabilitatea economică, va armoniza obiectivele cantitative cu cele calitative și va elimina posibilele contradicții dintre stat și piață.

Proiectul are ca resurse activele statului precum și active private care intră într-o relație patenerială cu acesta. Programul are ca destinație susținerea unor mari proiecte naționale dar și a capitalului românesc, a întreprinzătorilor mici și mijlocii, dezvoltarea echilibrată a regiunilor țării.

Proiectul va fi însoțit de reforme economice structurale, pentru a da un plus de competitivitate economiei românești

Resursele pentru acest proiect sunt:

 • Utilizarea Fondului de Investiții și Dezvoltare (FID) (cel puțin 10 miliarde euro) și a Ajutoarelor de stat (cel puțin 2 miliarde de euro) ca modalitate de stimulare a capitalului românesc

 • O creștere a investiţiilor străine de la 3 miliarde de euro în prezent la cel puțin 5 miliarde de euro.

 • Alocările bugetare anuale pentru investiții (cca 6% din PIB)

 • Fondurile europene destinate investițiilor și competitivității

 • Resursele din privatizare și dividendele participațiilor statului

 • Investițiile companiilor cu capital majoritar de stat, cu deosebire ale celor din energie

 • Utilizarea fodurilor de garantare și contragarantare pentru mici întreprinzători și pentru fermieri

 • Proiectele de finanțare derulate prin CEC și EXIMBANK

 • Înființarea Băncii Române pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BROD) care va acţiona după modelul BERD

 • Activele (terenuri, clădiri) reintroduse în circuitul economic și care pot oferi condiții pentru apariția clusterelor, parcuri tehnologice

 • Emisiunile de titluri de stat destinate susținerii proiectelor de investiții

PROIECTUL celor 100 de miliarde de euro împreună cu CEC și cu Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri vor fi resursele esenţiale pentru finanțarea programului Prima afacere.

Prima Afacere va fi scutită de impozitul pe venitul salarial și de contribuțiile sociale datorate de angajator și de impozitul pe dividente pentru o perioadă de trei ani.

PROIECTUL celor 100 de miliarde de euro va fi, de asemenea, resursa pentru construirea a 20.000 de locuințe în perioada 2016- 2020.

Locuințele vor putea fi achitate prin credite de tip ipotecar, iar prețul de vânzare al fiecărui metru pătrat de construcție va fi cu maxim 15% mai mare decât prețul de construcție.

Prin Buget va fi asigurată prima pentru Băncile de locuințe, potrivit legii, în sumă de până la 1 miliard de lei. Aceasta va asigura pentru aceeași destinație, potrivit experienței ultimului deceniu, o economisire de până la 5 miliarde de lei din partea populației.

BROD (Banca Română pentru Dezvoltare) va contribui la finanțarea, de către administrațiile locale, în mediul urban și rural, a locuințelor de serviciu, destinate închirierii pentru specialiști, cadre medicale sau didactice care lucrează în localitățile respective

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here