Vreti sa apelati la un avocat in 2017 ? Iata ce onorarii minimale trebuie sa platesti

Vreti sa apelati la un avocat in 2017 ? Iata ce onorarii minimale  trebuie sa platesti

400 lei per termen , 900 lei per proces , 4500 lei total proces .

Onorarii minimale avocati 2017

Printre modificările recente la Legea avocaților se numără și
(re)introducerea onorariilor minime pe care avocații să le aplice
clienților pentru serviciile pe care le oferă. Aceste onorarii vor fi
stabilite, în curând, de către Consiliul Uniunii Naționale a Barourilor  din România (UNBR). Totuși, revenirea la aceste tarife minime este  considerată de unele autorități ca un mare regres pentru profesia de  avocat, anulând de fapt ideea de concurență între profesioniști.  Ultimele tarife minimale au fost abrogate în 2004, însă efectele  acestora au dispărut destul de greu din piața serviciilor avocățești.

vocații vor avea în curând o serie de tarife minime după care se vor
orienta în relațiile cu clienții și pe care le va stabili Consiliul
UNBR. Instituirea acestor onorarii minime e prevăzută de Legea nr.
25/2017, care a adus începând de vineri o serie de modificări importante  la Legea avocaților nr. 51/1995. La acest moment nu există un document  cu aceste tarife, însă la recentul Congres al Avocaților pe 2017 s-a  convenit adoptarea unui “Ghid de bune practici privind criteriile de  stabilire a onorariilor minimale”, potrivit celor de la UNBR.

“Avocaţii pot conveni cu clienţii onorarii superioare celor stabilite în
tabloul onorariilor minimale adoptat de Consiliul U.N.B.R.”, se
stabilește în prevederile recent intrate în vigoare. În acest sens, se
prevede ca UNBR să adopte, “cu caracter de recomandare, tabloul
onorariilor minimale pentru serviciile prestate potrivit legii de
formele de exercitare a profesiei de avocat”. Așadar, toți avocații vor
trebui să ia în considerare onorariile recomandate de UNBR, putând să decidă și aplicarea unor tarife mai mari decât cele fixate de Consiliu.

Proiectul a fost înregistrat la Parlament în 2015, dar nu a prevăzut de la bun început stabilirea tarifelor minime pentru avocați. În forma  votată de senatori, acestea nu se regăseau. Prevederile au fost adăugate  ulterior, în Camera Deputaților, printr-un amendament aparținând  Comisiei juridice și au fost votate, într-un final, așa cum se regăsesc  acum în vigoare.

De la momentul propunerii acestui amendament însă au existat numeroase  discuții împotriva lui. Primii care și-au afirmat opoziția față de  aceste tarife minime au fost cei de la Consiliul Concurenței, care au  considerat reintroducerea acestor tarife ca un mare pas înapoi pentru  profesia de avocat. Vorbim de reintroducerea acestor onorarii minimale  pentru că, în realitate, ele nu constituie deloc o noutate.

Până în 2004 au mai existat astfel de tarife, propuse, la vremea aceea,  de Consiliul Uniunii Avocaţilor din România, însă prevederile  referitoare la onorariile minimale din Legea avocaților și din Statutul  profesiei au fost eliminate prin Legea nr. 255/2004. La momentul  respectiv, renunțarea la ele s-a făcut tot la stăruințele celor de la  Consiliul Concurenței, care au considerat că reprezintă o practică  anticoncurențială și care contravine serios prevederilor din Legea  concurenței nr. 21/1996. Anul trecut, în contextul propunerii celor din  Comisia juridică, Consiliul Concurenței a luat din nou poziție, după cum  relatau atunci cei de la Mediafax.

”Trebuie precizat faptul că o astfel de intervenţie în piaţă a
organizaţiei profesionale a avocaţilor a existat şi în trecut, aceasta
fiind eliminată din lege în anul 2004, în urma demersurilor autorităţii  de concurenţă. Efectele nocive în piaţă s-au păstrat însă mult timp după  aceea, mulţi avocaţi raportându-se, în continuare, la onorariile din  lista abrogată”, susţinea preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan  Chiriţoiu pentru Mediafax. ”De asemenea, avocaţii nou intraţi pe piaţă  nu pot practica onorarii mai mici decât limita minimă stabilită, în  scopul atragerii de clientelă şi câştigării astfel a unei poziţii în  piaţă. Nu în ultimul rând consumatorul este dezavantajat, neputând  benefica de onorarii mai mici decât cele fixate, fiind astfel obligat să  plătească niveluri de preţ satbilite arbitrar şi care nu sunt rezultatul  interacţiunii dintre cerere şi ofertă”, a mai precizat acesta.

În apărarea acestor prevederi s-au aflat considerente precum acela că nu  vor mai exista diferențe așa de mari între onorariul aplicat de avocatul  X pentru un anumit serviciu juridic și cel aplicat de avocatul Y. Asta  se vede însă doar din perspectiva avocatului, pentru că din perspectiva  celui care apelează la serviciile sale, lucrurile stau de fapt altfel:  cetățeanul X și cetățeanul Y au nevoie de același lucru de la un anumit  avocat, însă unul își permite onorariul minim, iar celălalt nu.

Avocat Marius Coltuc

Leave a Reply

Your email address will not be published.