În ultimele cinci zile, membrii echipajelor SMURD din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “General Magheru” al Judeţului Vâlcea au fost solicitaţi pentru 70 situaţii de urgenţă.

Echipajele au intervenit în localităţile: Amărăşti, Băbeni, Bălceşti, Băile Govora, Berislăveşti, Brezoi, Budeşti, Bujoreni, Buneşti, Călimăneşti, Costeşti, Drăgăşani, Frânceşti, Galicea, Laloşu, Lădeşti, Lăpuşata, Lungeşti, Ioneşti, Măciuca, Mădulari, Mihăeşti, Ocnele Mari, Orleşti, Păuşeşti Măglaşi, Perişani, Pesceana, Racoviţa, Rm. Vâlcea, Scundu, Stăneşti, Stoeneşti, Suteşti, Şuşani, Valea Mare, Vlădeşti şi Voineasa pentru: un stop cardio-respirator; un traumatism cranio-cerebral; şase hipertensiuni arteriale; două insuficienţe respiratorii; un accident de circulaţie; excoriaţii la membre; o plagă la piramida nazală; plăgi tăiate la nivelul membrelor; o pagă muşcată; o plagă înţepată; o deblocare de apartament(în data de 29.04.2018, din nefericire, în apartament a fost găsit un bărbat, în vârstă de 49, de ani decedat); dureri: precordiale, la nivelul capului, abdominale, de membre, la nivelul coloanei, toracice, renale şi stări generale de rău.

După acordarea primului ajutor calificat, 65 de pacienţi au fost transportaţi la cele mai apropiate unităţi spitaliceşti pentru îngrijiri suplimentare.

Pacientului cu stop cardio-respirator i s-au efectuat manevre de resuscitare însă, din păcate, fără nici un rezultat, decesul acestuia fiind declarat de cadrul medical de pe ambulanţa SAJ Vâlcea.

În data de 28.04.2018, la ora 14.30, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “General Magheru” al Judeţului Vâlcea au fost solicitaţi pentru stingerea unui incendiu produs la un centru de plasament din municipiul Rm. Vâlcea.
Până la stingerea incendiului, au ars: un pat cu lenjeria aferentă. De asemenea au fost degradaţi pereţii şi tavanul încăperii prin afumare. Până la sosirea echipajului de intervenţie au fost evacuaţi 15 copii din centru.

Cauza probabilă, stabilită în urma cercetărilor preliminare, este utilizarea aparatelor electrice necorespunzător.

În data de 29.04.2018, la ora 18.37, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “General Magheru” al Judeţului Vâlcea au fost solicitaţi pentru stingerea unui incendiu produs la o casă de locuit în localitatea Roşiile.
Până la stingerea incendiului, au ars: o casă, construită din lemn cu învelitoare din tablă, pe o suprafaţă de circa 80 mp; mobilierul dintr-o încăpere; acoperişul unei bucătari lipite de casă, construit din lemn cu învelitoare tablă.

Cauza probabilă, stabilită în urma cercetărilor preliminare, este căderea jarului din mijlocul de încălzire pe materiale combustibile.

Pentru prevenirea unor situaţii asemănătoare, trebuie respectate următoarele reguli:

în faţa uşiţei de alimentare a sobei, pardoseala combustibilă se protejează cu tablă metalică având dimensiunile de 0,70 x 0,50 m;

nu este admisă utilizarea sobelor fără uşiţe la focare şi cenuşare, defecte sau izolate necorespunzător faţă de elementele combustibile ale clădirilor;

în timpul funcţionării sobelor, uşiţa focarului trebuie menţinută închisă.

În aceeaşi zi, la ora 19.34, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “General Magheru” al Judeţului Vâlcea au fost solicitaţi pentru stingerea unui incendiu produs la o casă de locuit în localitatea Goleşti.

Până la stingerea incendiului, au ars: elementele de construcţie din lemn ale unei case, construite din cărămidă cu învelitoare din ţiglă.

Cauza probabilă, stabilită în urma cercetărilor preliminare, este utilizarea intenţionată a unei surse de foc pentru generarea incendiului.

În data de 30.04.2018, la ora 14.30, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “General Magheru” al Judeţului Vâlcea au fost solicitaţi pentru stingerea unui incendiu produs la un centru de plasament din municipiul Rm. Vâlcea.
Până la stingerea incendiului, au ars: elementele de mobilier, textile şi încălţăminte dintr-o camera.

Cauza probabilă, stabilită în urma cercetărilor preliminare, este utilizarea focului fără respectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor.

În data de 01.05.2018, la ora 20.30, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “General Magheru” al Judeţului Vâlcea au fost solicitaţi pentru stingerea unui incendiu produs la locomotiva unui tren marfar în localitatea Berbeşti.
Până la stingerea incendiului, au ars: cablurile electrice ale motorului de ventilaţie. Cauza probabilă, stabilită în urma cercetărilor preliminare, este producerea unui scurtcircuit din cauza cablului electric necorespunzător.

În ultimele cinci zile, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “General Magheru” al Judeţului Vâlcea au fost solicitaţi pentru stingerea a trei incendii de vegetaţie uscată în localităţile: Bujoreni (27.04.2018), Mateeşti (01.05.2018) şi Perişani (30.04.2018).

Până la stingerea incendiilor, au ars: circa 0,1 ha plantaţie de pomi fructiferi (în localitatea Mateeşti); aproximativ 12,5 ha de vegetaţie uscată, lăstăriş, arbori uscaţi şi mărăciniş.

La cele 3 incendii, cauza probabilă, stabilită în urma cercetărilor preliminare, este utilizarea focului fără respectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor.

Conform “GHIDULUI PENTRU AGRICULTORII CARE SOLICITĂ PLĂŢI PE SUPRAFAŢÂ PRIVIND RESPECTAREA BUNELOR CONDIŢII AGRICOLE ŞI DE MEDIU” (GAEC) nu trebuie să ardeţi miriştile şi/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiţă, inclusiv iarba rămasă după cosirea pajiştilor etc.).

Prin arderea miriştilor şi a resturilor vegetale distrugeţi materia organică din sol şi poluaţi atmosfera. Dacă nu respectaţi această condiţie, vi se vor aplica reduceri şi excluderi la suma totală de plată, conform modului de aplicare a sancţiunilor pentru nerespectarea GAEC.

Dacă totuşi alegeţi utilizarea focului pentru igienizare trebuie să respectaţi următoarele reguli de prevenire a producerii incendiilor:

Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul. Emiterea permisului se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.

În perioadele de caniculă şi secetă prelungită arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă.
Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:

a) condiţii meteorologice fără vânt;

b) colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;

c) executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;

d) curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;

e) desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;

f) asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;

g) supravegherea permanentă a arderii;

h) stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here