Vâlcea: 17 localităţi, afectate de inundaţii

0

inundatii valceaUn număr de 17 localităţi din judeţul Vâlcea au fost afectate de inundaţiile produse în urma precipitaţiilor abundente din perioada 13-15 iunie 2016.

Potrivit prefectului de Valcea,  Radu Renga, în perioada 13- 15 iunie 2016, pe raza județului Vâlcea, în special în zona central, vestică și nordică, s-au înregistrat cantități cumulate de apă ce au depășit 105 l/mppostul hidro Costești, unele pâraie depășind cota de inundație CI (UrșaniHorezu, Bistrița- Genuneni, Luncavăț- Oteșani, Olteț- Otetelișu).

Precipitațiile abundente înregistrate în intervalul menționat au produs pagube în gospodăriile populației și la nivelul infrastructurii locale în cazul a 17 localități (Alunu, Băbeni, Berbești, Bărbătești, Călimănești, Costești, Copăceni, Frâncești, Ghioroiu, Grădiștea, Horezu, Sinești, Slătioara, Stroești, Șirineasa, Tomșani și Zătreni), conform rapoartelor de sinteză primite până la ora transmiterii acestui comunicat. Un fenomen deosebit s-a înregistrat în localitatea Băbeni, satul Valea Mare. Viitura produsă pe pârâul Stăncălău a produs infiltrații în digul de apărare (din pământ), punând în pericol aproximativ 50 de gospodării cu 150 de persoane. Acestea au fost evacuate pe amplasamente sigure, prin intervenția forțelor ISU Vâlcea, a jandarmilor, a polițiștilor și a militarilor UM 01784. De asemenea, au fost afectate și anumite obiective economice. Astfel, la linia ferată Copăceni- Berbești, km. 28+550 (comuna Copăceni) sa produs o ruptură de terasament. Totodată, capacitățile de producție de energie electrică a microhidrocentralei CHE MP Tomșani au fost afectate ca urmare a faptului că amenajarea hidroenergetică a fost retrasă din exploatare începând cu noaptea 13- 14 iunie 2016. Reprezentantul Guvernului în teritoriu mai informează că cele două comisii de specialiști constituite din cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Vâlcea continuă evaluarea pagubelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here