Sănătatea pierde peste 1,64 de miliarde de lei pe an din cauza scutirii angajaţilor din construcţii la plata CASS

Sănătatea pierde peste 1,64 de miliarde de lei pe an din cauza scutirii angajaţilor din construcţii la plata CASS

Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate pierde peste 1,64 de miliarde de lei pe an, în urma aplicării OUG nr. 114 care scuteşte salariaţii din construcţii de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS), reiese din calculele Economica.net. Din acest an, numărul românilor care nu mai plătesc CASS, dar care beneficiază de servicii medicale decontate de CNAS, creşte la 10,2 milioane, informeaza economica.net

Printre facilităţile fiscale aduse salariaţilor şi angajatorilor din construcţii prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 114 se numără şi exceptarea angajaţilor din acest domeniu de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS).
Sunt vizaţi direct de această măsură angajaţii din sectorul construcţiilor şi din alte 15 domenii conexe din industria prelucrătoare şi extractivă, dar şi cei din activităţile de arhitectură, inginerie şi servicii de consultanţă tehnică, potrivit OUG nr. 114 din 2018.

Doar de la salariaţii din sectorul construcţiilor Fondul de Sănătate pierde anual 1,64 de miliarde de lei.

Potrivit calculelor făcute de Economica.net pe baza datelor Institutului Naţional de Statistică, circa 1,64 de miliarde de lei va pierde anual Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate din cauza scutirii salariaţilor din construcţii de la plata CASS. Banii colectaţi în Fondul de Sănătate, gestionat de CNAS, finanţează, în mare parte, sistemul sanitar din ţara noastră.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.