România a avut în luna martie cea mai mare inflatie din Uniunea Europeană, de 6,7%, la mare distantă de următoarea clasată, Croatia, cu 4,9%, arată datele publicate miercuri de Biroul european de Statistică Eurostat, potrivit zf.ro.

Media la nivelul UE a fost de 2,6%, în scădere de la 2,8% în februarie, în timp ce în martie 2023 rata inflatiei era de 8,3%. În zona euro, rata medie a fost de 2,4%.

Tările membre care s-au bucurat de cele mai mici rate ale inflatiei au fost Lituania  (0,4%), Finlanda (0,6%) şi Danemarca (0,8%).

La polul opus se află România, Croatia, Estonia şi Austria (ultimele două cu 4,1%).

Totuşi, situatia din România s-a ameliorat fată de februarie, când inflatia anuală era de 7,1%. În cazul Croatiei şi Austriei, rata este în creştere în martie.

Potrivit Institutului National de Statistică, calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC), rata anuală a inflatiei a fost în martie de 6,7%, iar comparativ cu luna februarie creşterile de pret au avut o medie de 0,45%.

La rândul ei, BNR spune în minuta aferentă şedinţei de politică monetară din luna aprilie că rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni, dar într-un ritm încetinit faţă de 2023 şi pe o traiectorie uşor mai ridicată decât cea anticipată în prognoza din februarie 2024, care cobora la 4,7% în decembrie 2024 şi la 3,5% la final de 2025.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.