Victor Costache, ministrul Sănătăţii şi echipa Ministerului Sănătăţii au condus în această dimineaţă videoconferinţa organizată în vederea verificării stadiului pregătirilor pentru organizarea Concursului de intrare în Rezidenţiat astfel încât toţi candidaţii să beneficieze de condiţiile optime de desfăşurare a concursului.

În cadrul întâlnirii s-a mai discutat şi despre adoptarea unor măsuri suplimentare care să dea posibilitatea concurenţilor care obţin la concurs peste 60% din punctajul maxim pe domeniu, pe ţară să fie admişi ca rezidenţi.

La videoconferinţă au participat rectorii şi prorectorii universităţilor de medicină şi farmacie care fac parte din Comisia Centrală de organizare a concursului de intrare în Rezidenţiat, dar şi din comisiile locale, reprezentaţii Primului ministrului al României, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, ai Ministerului Educaţiei şi Cercetării.

În timpul întâlnirii, toate comisiile locale de organizare a concursului au asigurat echipa de conducere a Ministerului Sănătăţii că nu există disfuncţionalităţi în modul de desfăşurare, conform metodologie şi cerinţelor de concurs. De asemenea, reprezentanţii centrelor universitare în care este organizat concursul au informat că au capacitatea de a asigura suplimentarea numărului de rezidenţi, în special pentru specialităţile deficitare.

“Anul acesta nu schimbăm regulile în timpul jocului, dar ne dorim ca toţi absolvenţii care reuşesc să treacă pragul de 60 la sută din punctajul maxim pe domeniu, pe ţară, să fie admişi, în condiţiile în care resursa umană este deficitară. Vom găsi soluţii pentru aceşti tineri, aşa cum a asigurat şi primul ministru, şi am cerut departamentelor de specialitate din cadrul ministerului să prezinte o analiză în acest sens, inclusiv pe criterii demografice pentru a putea lua decizii privind repartizarea pe centre universitare a viitorilor rezidenţi. După concurs vom discuta împreună, toţi cei implicaţi, şi măsurile care trebuie luate pentru îmbunătăţirea acestui concurs în anii care urmează”, a spus ministrul Costache în timpul videoconferinţei.

Ministerul Sănătăţii va organiza duminică, 8 decembrie 2019 concursul de intrare în Rezidenţiat în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie şi, la fel ca în anii trecuţi, concursul se va desfăşura în 6 centre universitare: Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, după aceeaşi metodologie, pe o durată de 4 ore, sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări.

În această sesiune au depus dosarele pentru participare la concurs un număr de 8 876 tineri absolvenţi ai universităţilor de medicină şi farmacie (6283 medicină, 1740 medicină dentară, 853 farmacie).

Aceştia candidează pe un număr de 4710 locuri şi posturi pe cele 3 domenii de pregătire (3960 locuri şi posturi la domeniul medicină, 398 medicină dentară şi 256 farmacie şi 96 locuri pentru ministerele cu reţea sanitară proprie – MApN, Ministerul Justiţiei şi MAI).

Pentru această sesiune, Ministerul Sănătăţii a suplimentat cu 558 numărul posturilor şi locurilor pe domeniul medicină, faţă de numărul de absolvenţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here