Deputatul PNL Nicolae Giuge Ref. Campania “alege oaia” – doar un exerciţiu de imagine nereuşit al ministrului Daea

Deputatul PNL Nicolae Giugea consideră că tot spectacolul ieftin pe care îl oferă şi îl întreţine ministrul agriculturii Petre Daea, prin campania “alege oaia”, nu poate ţine loc măsurilor utile promise şi aşteptate de fermierii români şi nici nu schimbă în vreun fel calitatea alimentelor de pe mesele românilor: “Am înţeles cu toţii că singura calitate a domnului Daea rămâne aceea că este domnia sa este ministrul preferat al şefului PSD, Liviu Dragnea.

Alte performanţe notabile ale ministrului agriculturii chiar nu putem identifica, deşi a rămas ministru în toate cele 3 Guverne PSD-ALDE. Pentru subvenţiile plătite în agricultură domnia sa nu are vreun merit special, pentru că acestea vin automat, prin mecanisme deja puse la punct de guvernele anterioare şi de Comisia Europeană. Cred că ar fi de evaluat dacă nu cumva, prin inacţiunea şi ezitările domniei sale în relaţiile cu oficialii de la Bruxelles, domnul Daea nu pune în pericol plata viitoare a subvenţiilor, iar România nu va avea mari probleme cu plata acestora, începând din anul 2020.

Aşadar, în vreme ce domnul Daea stă mai mult prin pieţe şi “testează” calitatea pastramei de berbecuţ, problemele reale ale agriculturii rămân cu totul ignorate: refacerea sistemului de irigaţii e tot la capitolul “vor face şi vor drege”; mecanizarea lucrărilor agricole este tot pe hârtie; scutirile de impozite pentru terenuri lucrate sau tractoare se amână de la un an la altul. Ar fi fost bine dacă domnul Daea ar fi reuşit să rezolve măcar problema crescătorilor de oi, însă, nici măcar acest lucru nu are rezultatele aşteptate. Face doar multă gălăgie şi atât. Fermierii români continuă să vândă la export carnea de oaie în viu, de calitate superioară, pe preţuri de nimic, în vreme ce pe mesele românilor ajunge carne scumpă, în carcasă, de calitate inferioară. Nici cu lâna nu se stă mai bine! Crescătorii români de ovine primesc maximum 1 leu pe kg de lână, iar România importă ulterior lâna românească prelucrată din Austria sau India la preţuri de 20 ori mai mari. Mai mult, fermierii i-au demonstrat ministrului Daea că nu ştie faptul că o oaie care dă lapte nu dă şi carne şi invers, ceea ce presupune abordări diferite ale politicilor.”

Nicolae Giugea, profesor universitar şi conducător de doctorate în domeniul ştiinţelor agricole, solicită Guvernului să aibă responsabilitate maximă atunci când adoptă politici în agricultură, deoarece românii au ajuns să mănânce mai multe produse importate, deşi fermierii români au produse de cea mai bună calitate: “Miniştrii din ultimii zece ani, adică de la aderarea României la Uniunea Europeană, nu au înţeles un element esenţial care trebuie să conducă politicile în agricultura românească şi anume că din mediul rural trebuie să plece la vânzare produse finite şi nu materii prime. Crescătorul de animale trebuie ajutat să dea valoare adăugată lânii, pielii şi cărnii, nu să vândă, pe preţuri de nimic, materie primă la export! Cultivatorul de legume sau de fructe trebuie ajutat să vândă conserve şi preparate, nu să vândă produsele direct de la tarla, acolo unde nu au nici o valoare. Din păcate, domnul Daea, om cu experienţă în agricultură de la care mulţi aveam ceva aşteptări, încă nu a înţeles că aşa cum arată agricultura românească astăzi producătorul va continua să vândă materii prime pe nimic, în vreme ce procesatorii din străinătate şi comercianţii vor prospera, aducând valoare adăugată pe ceea ce produc fermierii noştri. Domnul Daea să nu mai plimbe oaia şi, măcar acum, la un an şi jumătate de când a fost pus ministru să se apuce să citească Programul de guvernare şi să implementeze măsurile scrise în acel document.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here