Am aprobat în ședința de Guvern un set de soluții legislative în măsură să crească siguranța clădirilor și să protejeze cetățenii în cazul producerii unor cutremure.

Prin Programul  ”Școli sigure și sănătoase” vom consolida și renova clădirile în care funcționează unități educative încadrate în clasa 1 de risc seismic, printr-o procedură simplificată și rapidă. Autoritățile locale au astfel posibilitatea aprobării documentațiilor tehnico-economice și a celorlalte proceduri premergătoare începerii lucrărilor într-un timp cât mai scurt și finanțare asigurată prin Ministerul Dezvoltării.

De asemenea, am adus modificări pentru a face mai eficient #programul național de consolidare a clădirilor expuse riscului seismic. Am stabilit accelerarea evaluării vizuale rapide a clădirilor publice și a blocurilor de locuințe, cu termene precise, astfel încât, acolo unde este necesar, să se treacă la a doua etapă, și anume la expertizare. În primul rând, ne referim la școli și spitale, dar și la blocuri de locuințe și alte clădiri cu destinație publică. Sunt și alte măsuri pentru eficientizarea procedurii, inclusiv legat de votul majoritar necesar în asociația de proprietar, acesta fiind unul din motivele pentru care autoritățile locale aveau dificultăți în implementare. Înlăturăm toate aceste probleme, astfel încât autoritățile locale să aplice la aceste programe de investiții. În prezent, avem 6 miliarde de euro finanțare asigurată la nivelul Ministerului Dezvoltării pentru consolidarea a circa 400 de clădiri.

Totodată, continuăm să sprijin refacerea și consolidarea școlilor și obiectivelor sociale din Gorj, afectate de seismele din luna februarie. Am alocat astăzi încă 20 de milioane de lei, în completarea finanțării de peste 51 de milioane de lei stabilită în Guvern săptămâna trecută.

Vom continua să monitorizăm și să coordonăm punerea în practică a deciziilor pe care le luăm pentru că împreună cu autoritățile locale avem responsabilitatea de a consolida și asigura infrastructura având în vedere că România este o țară cu risc seismic. Vrem ca cetățenii să se simtă în siguranță acasă și în clădirile publice și să-și știe copiii în siguranță la școală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.