Presedintele Klaus Iohannis a participat  la Topul Național al Firmelor Private din România, eveniment organizat Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii.

In cadrul evenimentului, presedintele Iohannis i-a felicitat pe castigatrorii premiilor acestei ediţii a “Topului Firmelor Private”, dar şi pe ceilalţi oameni de afaceri participanţi.

 

”Îi felicit, totodată, pe câştigătorii premiilor acestei ediţii a “Topului Firmelor Private”, dar şi pe ceilalţi oameni de afaceri participanţi. Sunteţi parte a României active şi implicate pe care o reprezentaţi cu succes!

Evenimentul de astăzi înseamnă mai mult decât aprecierea meritelor antreprenorilor şi promovarea celor mai performante IMM-uri din România. Este recunoaşterea faptului că economia ţării noastre are resurse de creştere, că lăsăm generaţiilor viitoare şi soluţii, şi modele de urmat, nu doar datorii multiplicate şi incertitudini.

Mă bucur că s-a terminat şi ultimul capitol din cartea neagră a guvernării PSD, care ştiu că a fost un adevărat test de anduranţă pentru dumneavoastră. Lipsa de competenţe, deciziile proaste şi managementul public haotic, marca PSD, au bulversat întreaga societate.

Ne aflăm acum în situaţia în care noul Guvern trebuie să găsească soluţii pentru a face România bine.

I-am întâlnit aseară pe colegii dumneavoastră de la Camera de Comerţ. În ciuda unui an dificil, marcat de o guvernare haotică, am constatat că la nivelul întreprinzătorilor revine, treptat, speranţa. Oamenii de afaceri încep să devină optimişti faţă de perspectivele economiei noastre. Cu mulţi dintre dumneavoastră m-am văzut în primăvară, în cadrul Forumului European pentru Antreprenoriat. Aţi semnat atunci Declaraţia de la Bucureşti privind antreprenoriatul, document menit să susţină România antreprenorială şi competitivitatea economică a Uniunii Europene. Cu acea ocazie am discutat despre faptul că România trebuie să acţioneze responsabil şi consecvent, în favoarea unei economii bazate pe cunoaştere şi tehnologie. Aţi făcut deja paşi importanţi în această direcţie, lansând luna trecută proiectul România TechNation, pe care am dorit să-l susţin simbolic prin acordarea Înaltului Patronaj. Am convingerea că acest proiect ne ancorează mai bine în secolul XXI prin tehnologie digitală, inovare şi spirit antreprenorial.

Doamnelor şi domnilor,

Este timpul să regândim relaţia autorităţilor publice cu mediul de afaceri. Grija noastră trebuie să se îndrepte acum spre măsurile necesare pentru a avea un cadru instituţional stabil, simplu şi echitabil, fără decizii arbitrare, piedici injuste sau exces de birocraţie, aşa cum, din păcate, am văzut în guvernările din ultimii ani.

În România există peste 615.000 de IMM-uri care angajează mai mult de jumătate din forţa de muncă. Aşadar, susţinerea acestui segment este o prioritate asupra căreia autorităţile publice trebuie să îşi concentreze mai bine atenţia. Suntem încă departe de celelalte state membre ale Uniunii Europene şi mult sub potenţialul de dezvoltare. La nivel european, România se situează pe ultimul loc, cu numai 2,2 IMM-uri la suta de locuitori, adică mai puţin de jumătatea mediei Uniunii Europene.

Am convingerea că antreprenoriatul depinde nemijlocit de calitatea guvernării, şi aici am motive de optimism acum. În acest sens, digitalizarea administraţiei şi centrarea sa în jurul contribuabilului trebuie să demareze de îndată. Este momentul să renunţăm odată pentru totdeauna la practica “statului la coadă pentru orice”.

Când autorităţile eşuează, oamenii buni se mobilizează.

Apreciez în mod deosebit faptul că preocupările Consiliului se îndreaptă şi spre acest segment social. România are de câştigat din proiectele dumneavoastră orientate către revigorarea comunităţii prin investiţii în sănătate, educaţie, sport sau protecţia mediului, domenii în care este nevoie acută de implicare.

Mă bucură iniţiativa dumneavoastră de a acorda premiile “Antreprenor pentru România” unor oameni care, prin faptele lor, au eliberat România de resemnare. Ei ne-au arătat că, oricât ar fi de mare nepăsarea sau incompetenţa celor puşi să acţioneze în interes public, oamenii buni răzbesc. Vocea lor, faptele lor, dar mai ales speranţa pe care au trezit-o în sufletele românilor ne-au arătat tuturor că România are resurse de implicare şi mulţi campioni ai binelui”, a declarat presedintele Iohannis.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here