pndl

În vederea verificării exactităţii şi conformităţii datelor, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei (MLPDA) a efectuat controale la unele obiective de investiţii finanţate prin Programul naţional de dezvoltare locală (PNDL) pentru care, în perioada 22 noiembrie – 31 decembrie 2019, beneficiarii au transmis solicitări de transfer a sumelor alocate de la bugetul de stat.

Astfel, în perioada 07 – 18 ianuarie 2020, Corpul de control al ministrului a verificat 139 de proiecte pentru care existau solicitări de plată, din partea unor unităţi administrativ-teritoriale din 8 judeţe, în valoare totală de 320.883.923 de lei, şi a identificat 19 solicitări neconforme, în valoare totală de 10.103.167 lei, care vor fi oprite de la plată.

În aceeaşi perioadă, Inspectorii ISC din întreaga ţară au verificat 1.497 solicitări de plată, rezultatele fiind următoarele:
– pentru PNDL I, din 215 solicitări verificate:
* 6 (în valoare totală de 2.162.717 de lei) au fost găsite neconforme
* 6 (în valoare totală de 2.437.320 de lei) au fost retrase în mod voluntar de beneficiari

– pentru PNDL II, din 1.282 de solicitări verificate:
* 43 (în valoare totală de 27.587.840 de lei) au fost găsite neconforme
* 18 (în valoare totală de 10.197.563 de lei) au fost retrase în mod voluntar de beneficiari

În concluzie, în urma acţiunilor de control, vor fi oprite plăţi de peste 53 de milioane de lei.

“Vom plăti toate lucrările începute prin PNDL şi nu vom închide niciun şantier. Singura condiţie este ca lucrările să fie realizate în parametri calitativi şi să nu fie constatate neconformităţi între acte şi realitate. MLPDA acordă o atenţie sporită atât cheltuirii banului public, cât şi modului în care se fac aceste lucrări necesare comunităţilor din ţară. Nu mai merge cu treaba de mântuială plătită cu banii cetăţenilor!” a precizat Ion Ştefan, ministrul lucrărilor publice, dezvoltării şi administraţiei.

La verificarea tuturor proiectelor, au fost prezenţi diriginţii de şantier sau reprezentanţi ai unităţilor administrativ-teritoriale, care au luat la cunoştinţă constatările inspectorilor. Majoritatea neconformităţilor privesc solicitări pentru lucrări neefectuate, deficienţe privind calitatea lucrărilor, lipsa autorizaţiilor sau a unor echipamente. Acţiunea este în curs de desfăşurare, iar la sfârşitul lunii, se va redacta un raport final care va fi pus şi la dispoziţia instituţiilor de cercetare şi combatere a infracţionalităţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here