Iohannis ataca ţopăia diplomatica: amatorism, gafe diplomatice

0
iohannis, gave, guvern, diplomatie

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, cu prilejul primirii şefilor de misiuni şi a consulilor generali cu ocazia Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române.

Cu trimitre la demersul Guvernului privind sutinerea mutarii Ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, Iohannis a catalogat acest demers ca fiind unul inresponsabil,  în politica externă a României nu este loc pentru ”experimente discutabile în nume personal, amatorism, gafe diplomatice”.

”În politica externă a României nu este loc decât pentru responsabilitate, respectarea ordinii constituţionale şi a dreptului internaţional şi pentru consens politic naţional pe temele şi dosarele care ţin de obiectivele noastre externe. Ţin să vă asigur că voi continua să apăr aceste valori şi vă încurajez să faceţi la fel, pentru binele României şi al românilor.

În politica externă a României nu este loc pentru experimente discutabile în nume personal, pentru amatorism, pentru gafe diplomatice, pentru că toate acestea sunt foarte păguboase pentru interesele şi obiectivele noastre naţionale de politică externă.

În al treilea rând, stabilitatea şi credibilitatea României în politica externă înseamnă şi păstrarea şi apărarea statului de drept, a independenţei justiţiei şi a continuării combaterii corupţiei la acelaşi standard ca şi până acum.

Este pentru noi un an important, din cel puţin două perspective. Pe de o parte, 2018 este anul Centenarului României Moderne, care înseamnă pentru noi nu atât analize retrospectiv-istorice, cât, mai ales, proiecţii de viitor. Pe de altă parte, este anul pregătitor al celei mai importante misiuni pe care România o va exercita de când a devenit stat membru al Uniunii Europene – Preşedinţia Consiliului Uniunii, în primul semestru al anului viitor.

Acest lucru presupune, înainte de toate, o Românie mai puternică şi mai rezilientă, un stat mai performant, în care democraţia liberală şi statul de drept sunt deplin consolidate, cu o justiţie independentă, un stat care acţionează în slujba tuturor cetăţenilor şi care este capabil să le ofere prosperitate şi siguranţă.

Ca Preşedinte, voi face tot ce îmi stă în puteri şi în atribuţiile mele constituţionale pentru realizarea acestui ţel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here